Afbeelding
Foto: Pixabay
Ingezonden

Vooral een wat stiller Zuid-Holland graag

Ingezonden 368 keer gelezen

Steeds meer dorpen en steden in opdracht van de provincie worden volgebouwd. Nu willen Gedeputeerde Staten een volgende stap zetten en aan de slag gaan met een gezonder en veiliger Zuid-Holland. Daarvoor is een startnotitie opgesteld die nog dit jaar wordt besproken met Provinciale Staten. De provincie zegt al het nodige te doen om de leefomgeving van inwoners gezonder en veiliger te maken, onder andere op het gebied van lucht- en bodemkwaliteit, gevaarlijke stoffen en geluid. 

Over dat geluid is wat te zeggen, bijvoorbeeld dat daarbij niet alleen gedacht moet worden aan geluidsoverlast door vliegtuigen en verkeer. Sterker nog: die overlast valt bijna in het niet bij de geluidsterreur van allerlei elektrisch gereedschap om huis en tuin aan te pakken. 

Ooit, heel lang geleden, had je vegers, harken, heggenscharen, zagen, schroevendraaiers, vijlen en wat al niet meer. En al die attributen moesten met de hand en soms met enige spierkracht gehanteerd worden. Met menskracht werd iets gedaan en het resultaat mocht er zijn. Als er tegenwoordig wat blaadjes in de tuin liggen, dan wordt niet de veger gepakt, maar een bladblazer. Daarmee wordt dan een half uur geblazen, met heel veel geluid. 

Als een heg moet worden gesnoeid, dan gebeurt dat niet met zo’n heggenschaar, da’s ouderwets en veel te vermoeiend, maar met een elektrisch apparaat. Velen vinden het maar wat spannend om zo bezig te zijn en het snoeien wordt zo lang mogelijk uitgesmeerd, met heel veel lawaai. 

Als men iets in elkaar wilde timmeren, ging men vroeger naar de houthandel om daar het gewenste hout op maat te laten zagen. Tegenwoordig worden hele planken thuisbezorgd. De zaagmachine wordt uit de schuur gehaald en men gaat vol overtuiging aan de slag, met heel veel geluid. En laten we het slijpen niet vergeten. Voorwerpen van ijzer en koper moeten bewerkt worden en ook dat gebeurt elektrisch, in de tuin, met veel geluid, heel veel geluid.

Samengevat: in lente en zomer rustig in je tuin zitten is er nauwelijks meer bij. Altijd is er wel tenminste één iemand in de buurt die inspiratie heeft om te gaan snoeien, zagen, slijpen, blazen, niet eventjes, maar heel lang, als tijdverdrijf. En als die persoon eindelijk klaar is, komt een ander op het idee iets soortgelijks te gaan doen. 

Heel de lente en heel de zomer gaat dat zo door: allesoverheersende lawaai van elektrisch gereedschap. Wanneer de provincie en de gemeenten te zijner tijd instrueren hoe om te gaan met geluidsoverlast, kunnen wellicht de hierboven bedoelde inbreuken op rust en gezondheid worden meegenomen.

  • Gerard Brekelmans