De avond waarop het college viel.
De avond waarop het college viel. Foto: archieffoto HvH
Ingezonden

Niet weer over biomassa...

Ingezonden Biomassacentrales

Soms vraag je je af of te veel en te vaak informatie over corona of biomassacentrales juist een negatief effect hebben op de lezers, kijkers of luisteraars. Dat zou toch ontzettend jammer zijn? Je geeft tegenstanders juist dan de kans om met hun waandenkbeelden die lezers, kijkers of luisteraars op het verkeerde been te zetten. Zou het Trumpvirus of viruswaanzinvirus niet veel gevaarlijker zijn?

Maar terug naar de titel: Ja, juist nu weer over biomassacentrales. Waddinxveen, even zonder wethouders, een kudde zonder herder, gaat het mogelijk over een andere politieke boeg gooien. De aanvankelijk buitenspel gezette PCW en CDA ruiken hun kans om weer aan het roer te komen. 

Of dat erg is? Nou, misschien wel niet. Dan kunnen ze hun dwaling uit het verleden (in te stemmen met biomassacentrales) mooi van de baan schuiven. Hopelijk lezen de naar het pluche verlangende nieuwe gemeenteraadsleden het dagblad Trouw van zaterdag 10-10-2020, waarin 35 wetenschappers de onzin van biomassa op tafel leggen. 

Dan krijgt de nieuwe gemeenteraad nadat zij de tien onweerlegbare feiten tegen het gebruik van biomassa hebben bestudeerd, de kans om de fouten uit het verleden te herstellen. Maar niet alleen de verkeerde beslissingen aangaande deze bmc’s; de raadsleden kunnen van een heilloze weg, een heel heilzame weg inslaan. 

Ze kunnen, nee, ze moeten ervoor zorgen dat de bedrijven van het A12-project gestimuleerd, liever aangeraden, nog liever verplicht worden om op hun tienduizenden vierkante meters dak zonnepanelen te plaatsen, zodat juist deze enorm grote daken gratis zonlicht kunnen opvangen om al die broodnodige energie voor deze glasparel te leveren. Met de biomassa van tafel, is dat een mooie stok achter de deur om dat alsnog te bewerkstelligen.

Natuurlijk had dat direct bij de uitgifte van de beschikbare grond moeten worden bedongen, maar daar hebben de gemeenteraden blijkbaar nooit aan gedacht, zoals ze over heel veel milieuzaken nooit hebben nagedacht. 

Juist voor deze christelijke partijen is er nu eindelijk eens de mogelijkheid om waar te maken wat ze pretenderen te zijn: rentmeesters van deze schepping. Nou, laat dat maar eens zien en horen. Beter nog: doe daar iets aan.

  • Wijtze Visser