Afbeelding
Foto: Fathromi Ramdlon/Pixabay
Ingezonden

Gebruik je gezonde verstand

Ingezonden 759 keer gelezen

Waddinxveen - Is het oplopen van het aantal besmettingen van het coronavirus uitsluitend te wijten aan sociale activiteiten? Dat valt te bezien. Waarom deze vraag? Woensdag 5 augustus heb ik boodschappen gedaan in winkelcentrum Gouweplein. Alleen, want waarom zou je met z’n tweeën (of meer) gaan als het niet noodzakelijk is. Na de boodschappen even uitrusten (vanwege een drievoudige hernia) op de rand van een plantenbak in het winkelcentrum. De gewenste afstand van 1,5 meter kan gerespecteerd worden. 

Bij het observeren van het winkelende publiek valt op dat maar 25 procent alleen boodschappen doet. Bijna niemand, 95 procent, houdt de gewenste afstand. Helaas moet ik  constateren dat de jongeren en mensen uit de risicogroep zich absoluut niet houden aan welke afstand dan ook.

In de winkels zelf wordt het verplichte gebruik van winkelmandjes en -wagentjes absoluut niet nageleefd. Met name het winkelende publiek dat met meer dan twee personen naar binnen gaat, heeft lak aan alle regels. Ik zie het volgende gebeuren: degenen die een mandje/wagentje hebben en wachten op voldoende afstand - zodat men zo min mogelijk risico loopt (voor zichzelf en een ander) - worden voorbij gelopen door de winkelende familie, die zich overal doorheen wringt. En dan heb ik het nog niet over degenen die al winkelend gewoon voor zich uit hoesten, zonder dat er een elleboog aan te pas komt.

Het lijkt erop dat we ons totaal niet bewust zijn van wat we een ander aan kunnen doen c.q. dat we iets kunnen overdragen. Als dit ons gedrag is, durf ik de stelling aan dat van enige intelligentie geen sprake is. Blijkbaar dragen artikelen in de media er niet toe bij om ons gedrag/inzicht te veranderen. Kennelijk kunnen we niet omgaan met onze eigen intelligentie en vinden we ons eigen doen en laten het belangrijkst. 

Ik denk dat als we een daadwerkelijk beroep doen op onze intelligentie, ons gedrag er anders zou uitzien, met als gevolg dat besmettingen op beperktere schaal voorkomen. Of bereiken we dit alleen als er een boete op staat? Ik zou zeggen: gebruik je gezonde verstand en houd je aan de richtlijnen, hoe moeilijk dat ook is.

- Arno Dijksman