Wethouder Brigitte Leferink sprak met leerlingen over duurzaamheid.
Wethouder Brigitte Leferink sprak met leerlingen over duurzaamheid.

Duurzaamheid is voor kinderen: plastic in een andere bak doen

Human Interest 494 keer gelezen

Waddinxveen - Plastic moet je in een aparte prullenbak doen, dat wisten de kinderen uit de groepen 4 van de Dick Brunaschool al. Wethouder Brigitte Leferink las ze vrijdag 19 november voor uit het boek Plasticsoep en ging met ze in gesprek over duurzaamheid.

Door Annette van den Berg

Vanuit het raam van hun klaslokaal hebben ze zicht op de windmolens langs de A12, maar dat windenergie bijdraagt aan duurzaamheid, noemen de kinderen uit groep vier niet als Leferink ze vraagt wat duurzaamheid is. Ze antwoorden dat het iets met de natuur te maken heeft en dat je daarom afval moet scheiden. Plastic, ijzer, papier, batterijen en glas moeten allemaal in een aparte bak.

Als je plastic niet opruimt, komt het volgens de zeven- en achtjarigen in de sloot terecht en dan eten de eenden het op, gaan de vissen dood of raken schildpadden verstrikt. Eén van de kinderen vertelt dat ze bij een meer vol plastic is geweest. Volgens een klasgenootje kun je daarom beter naar het zwembad gaan, daar is geen plastic. En vervolgens dwaalt het gesprek af en wil iedereen de wethouder vertellen hoeveel zwemdiploma’s hij of zij heeft.

Leferink heeft in het kader van de Week van de Duurzaamheid ook de Theo Thijssenschool, Kardinaal Alfrinkschool en Rehobothschool bezocht. Bij de jongere groepen ging ze in gesprek na het verhaal in Plasticsoep. De oudere kinderen las ze voor uit Palmen op de Noordpool.

Plasticsoep is geschreven voor kinderen vanaf vijf jaar. Het verhaal gaat over een groepje dieren dat wil zwemmen en last heeft van de plastic troep in het water. Ze besluiten vervolgens vliegers van plastic tasjes te maken en te gaan vliegeren; hergebruik is duurzaam.

Glasgow
Leferink merkte dat het bij oudere kinderen veel uitmaakt of in de klas is gesproken over duurzaamheid. Op de Thijssenschool was net de klimaattop in Glasgow aan de orde gekomen en kon Leferink uitgebreid ingaan op kringloop en tweedehands kleding. “Maar in andere klassen kwamen ze niet veel verder dan hier in groep vier.”