De teams maken zich klaar voor de Waterstof Challenge. (tekst en foto: Marlies de Baare)
De teams maken zich klaar voor de Waterstof Challenge. (tekst en foto: Marlies de Baare)

Op waterstof vanuit Waddinxveen door heel Europa

Human Interest 415 keer gelezen

Waddinxveen - Na de edities in 2018 en 2019 mocht het Waddinxveense autobedrijf Van Der Linden Groep voor de derde keer het start- en eindpunt zijn voor de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge. Op vrijdag 12 november reden de negentien deelnemende teams om 13.00 uur niet met ronkende motoren weg, maar wel met veel getoeter. 

De Waterstof Challenge vond voor het eerst plaats in 2017. “Toen deden nog zo’n zes auto’s op waterstof mee”, vertelt Wim Peels, medeorganisator. “Dit evenement zorgt ervoor dat er binnen de waterstofwereld op een leuke manier gemakkelijk connecties kunnen worden gemaakt.” Daarnaast wil de organisatie de mogelijkheden met waterstofmobiliteit zichtbaar maken.  

Om de wedstrijd te winnen moeten er zoveel mogelijk punten worden behaald binnen 24 uur. De punten konden onder andere worden verdiend per gereden kilometer, per tankstop en per bezocht land. Bovendien kregen de teams punten door specifieke opdrachten op aangegeven locaties te verrichten. “Voorafgaand aan de rit kregen de deelnemers een boom en een bijzondere opdracht mee: als ze deze boom planten, kunnen ze een fors aantal punten verdienen”, legt Arjan de Putter, initiatiefnemer van de challenge, uit. 

Minpunten
Naast punten verzamelen konden de deelnemers ook minpunten krijgen. Voor twee keer tanken op dezelfde locatie bijvoorbeeld. “De wedstrijd draait niet om wie het hardst rijdt maar om wie het meest strategisch rijdt. Samenwerken is dan ook cruciaal in de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge,” zegt initiatiefnemer De Putter.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door het debuterende docententeam van de West-Vlaamse Hogeschool Vives. In totaal behaalde het team 12.617 punten. “Aan het begin hielden we de routeopties open door eerst richting Groningen te gaan. Toen we zagen dat veel mensen richting Denemarken vertrokken kozen wij ervoor om naar Duitsland te gaan. Verder focusten we op ons op afstand én de extra opdrachten zodat we optimaal punten konden behalen,” vertelde een teamlid na afloop.