Co Keizer bij de hefbrug die hij op schaal heeft nagebouwd.
Co Keizer bij de hefbrug die hij op schaal heeft nagebouwd. Foto: Nicole Lamers

Hefbrug nabouwen op schaal is mooie afleiding voor Co (82)

Human Interest 1.115 keer gelezen

Waddinxveen - Van zijn vrouw moest hij na haar overlijden niet bij de pakken gaan neerzitten. Hij heeft haar raad opgevolgd. Na haar dood, in 2018, begon de nu 82-jarige Co Keizer met bouwtekeningen en het op schaal (1:50) namaken van de Waddinxveense hefbrug. Juni 2021 is de miniatuurversie zo goed als klaar en presenteert Keizer de brug met trots. 

Nicole Lamers

Het liefst zou Keizer de brug, die met een paneel ook nog echt is te bedienen, aan iedereen laten zien. “De brug zou getoond worden in een expositieruimte van het Historisch Genootschap Waddinxveen, maar deze ruimte bleek aan een andere partij te zijn vergeven per 1 januari. Dat ging dus niet door. Ik denk erover om het er met de burgemeester over te hebben. Ik wil wel dat niemand eraan kan komen, want sommige onderdelen kon ik niet solderen en zijn aan elkaar geplakt en dus heel broos.”

Een schatting geven van het aantal uren dat Keizer eraan gewerkt heeft, kan hij niet. “Veel in elk geval. Ik ben ermee begonnen nadat mijn vrouw vrij plotseling was overleden. Ik kon niet tegen de stilte in huis en tegen het gemis en dus fietste ik hele dagen. Totdat ik erop werd gewezen dat ik dit in de winter niet kon doen en iets anders moest verzinnen. Met mijn handen werken heb ik altijd graag gedaan en dus is het de brug nabouwen op schaal geworden.” 

Hij koos als werkmateriaal vooral voor aluminium en maakte veel foto’s van de brug. “Ik ben met het val, het beweegbare deel van de brug, begonnen en daarna met de twee torens. Toen ontdekte ik een fout. Ik moest in het onderste gedeelte de elektriciteit aanleggen en het was handiger geweest als ik het in een andere volgorde had gedaan. Gelukkig kon alles uit elkaar omdat ik alles met moertjes en boutjes heb vastgemaakt, maar toch. Ook de stoplichten heb ik wel drie keer gemaakt, de bedrading paste er elke keer niet in.”

Boek
Het eindresultaat mag er zijn. Van het proces, dat jaren in beslag nam, heeft hij een boekwerk gemaakt. “Ik ontdekte dit jaar ook dat de hefbrug op 8 juli 85 jaar bestaat. Het vreemde is, ik heb daar niemand over gehoord.”

Wel is afgelopen weekend begonnen met onderhoud aan de brug, waardoor deze een maand lang gestremd is.