Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Van Zoelen stond voor de klas, demonstreerde tegen bezuinigingen en schopte het uiteindelijk tot schooldirecteur. &nbsp;</p>

Van Zoelen stond voor de klas, demonstreerde tegen bezuinigingen en schopte het uiteindelijk tot schooldirecteur.  

Annette van Zoelen in 40 jaar van (kleuter)juf tot directeur

  •   keer gelezen   Human Interest

Waddinxveen - Ze heeft als leerkracht in Curaçao gewerkt, ze heeft op een Jenaplanschool onderwijs gegeven, het Montessori-onderwijs is haar bekend, maar na bijna 40 jaar onderwijservaring kan de 62-jarige Annette van Zoelen - directeur van de Theo Thijssenschool - volmondig zeggen dat ze het meest op haar plek zit in het openbaar onderwijs. “Geloof is iets privé”, vind ik. “Op school moeten alle kinderen met elkaar kunnen samenwerken. Wij geven wel godsdienstles, maar zijn daarin neutraal.” 

Op 24 juni is het precies 40 jaar geleden dat Van Zoelen voor het eerst voor de klas stond. Dat was bij een Jenaplanschool in Leiden. Of het jubileum reden is tot een feestje? “Ik ga lekker met het hele team lunchen en ik ben gevraagd die ochtend iets later te komen, dus ik denk dat er wel iets staat te gebeuren.” Ze grijnst. 

Toen Van Zoelen als juf begon, had ze een krijtje in haar hand en schreef ze op een bord. Nu zijn het tablets en smartboards waarmee wordt gewerkt. Hoewel de leerlingen op de Theo Thijssenschool ook nog altijd leren schrijven in een schriftje. “Het voordeel van vandaag de dag is dat leerlingen veel sneller feedback krijgen. Vroeger kreeg je je rekenschrift een dag later terug met een rood kruis erdoor. Nu word je direct gecorrigeerd.” 

Van Zoelen vindt dat het onderwijs door de jaren heen is verbeterd. “Maar ik ben wel van de generatie die vooral vasthoudt aan rekenen, taal en lezen. Deze vaardigheden heb je gewoon nodig als je in de maatschappij wilt meedraaien.” 

Anderzijds zijn ouders ook veel mondiger dan vroeger het geval was. De schooldirecteur kreeg vooral veel over zich heen toen de Theo Thijssenschool net gerenoveerd was en groep 8 toch weer naar de dependance moest. “Dat was een nare tijd. Je wilt graag dat er een fijne sfeer is op je school, maar je bent ook afhankelijk van bijvoorbeeld een gemeente. We blijven strijden voor een dependance in de voormalige WA- school, hierachter in de Oranjelaan. Dat is veel dichter bij en bevordert de band binnen je team.” 

De schooldirecteur heeft niet de intentie om op korte termijn te stoppen. “Ik ga wel één dag oppassen bij mijn eerste kleinkind”, zegt ze glunderend. 

Meer berichten