Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Apo Yilmaz, met op de achtergrond de lege terrassen aan de Nesse.</p>

Apo Yilmaz, met op de achtergrond de lege terrassen aan de Nesse.

(Foto: Nicole Lamers)

Horecabaas Apo Yilmaz: ‘Ga prikken, dat is de enige uitweg’

  •   keer gelezen   Human Interest

Waddinxveen - Apo Yilmaz is eigenaar van restaurant Easy Italy aan de Nesse in Waddinxveen, dat net 13 weken geopend was toen Nederland voor het eerst te maken kreeg met een lockdown vanwege Covid-19. Ook het naastgelegen restaurant van Yilmaz, Easy Dinner, moest de deuren sluiten. Ook nu, een jaar later, zit alles op slot. Als het moet, denkt hij het nog een half jaar uit te kunnen zingen, maar heel veel langer moet het niet duren. “Overheid: ga prikken, desnoods door militairen of studenten, maar ga dag en nacht vaccineren”, is zijn dringende advies. 

Nicole Lamers

“Nederland heeft als kleinste land van Europa zoveel wel voor elkaar, kijk naar educatie, naar de zorg, maar om de bevolking in een rap tempo te vaccineren, dat lukt niet. Ik ben in 2020 op 15 maart dicht gegaan en was toen echt heel boos. Easy Italy was maar 13 weken open nadat we het pand helemaal hadden gestript en hadden opgeknapt.” 

Het bedrijfsconcept is inmiddels aangepast. Alle gerechten van Yilmaz worden tegenwoordig thuisbezorgd, maar daarmee haalt hij maar 20 procent van de omzet binnen. Voor Easy Dinner, dat hij al lange tijd runt, ontvangt hij overheidssteun. “Dat is niet kostendekkend, maar het helpt uiteraard wel.” Voor Easy Italy krijgt hij niets van de overheid. Met dat restaurant is hij in januari 2020 gestart. 

Tot dusver heeft hij geen personeel hoeven te ontslaan. Iedereen helpt nu mee met bezorgen en schoonmaken. “Als ik mensen ga ontslaan, heb ik straks niemand als alles weer open mag. Ik denk ook dat veel mensen in de horeca inmiddels iets anders zijn gaan doen en dat we straks te kampen hebben met een personeelstekort in de horeca.”

Thuisblijven
Waar hij ook bang voor is, is dat straks iedereen thuis blijft zitten. “Ik moet nog maar zien dat mensen weer op mijn terras zitten of in het restaurant een hapje komen eten. Wij zijn nu zo gewend om thuis te zitten. Ik vind het moeilijk inschatten wat dat voor effect heeft op de langere termijn.”

Maar bij de pakken neerzitten, doet hij zeker niet. “Mijn tafels en stoelen staan er spik en span bij zodat ik direct kan beginnen als het weer mag. Ik heb de mensen en alles wat horeca zo mooi kleurt, zo gemist.”

Meer berichten