De 95-jarige mevrouw Van Veen was blij met de pannenkoeken van Hennie Both.
De 95-jarige mevrouw Van Veen was blij met de pannenkoeken van Hennie Both. Foto: Annette van den Berg

Dankbaar pannenkoeken smullen

Human Interest 380 keer gelezen

Waddinxveen – Je moet er wat voor overhebben; in de ochtend om half vijf opstaan om pannenkoeken te bakken. Vrijwilliger van het eerste uur, Hennie Both, deed het afgelopen week maar liefst vier keer om ouderen in Waddinxveen te trakteren op pannenkoeken in de week van de Nationale Pannenkoekendag.

Annette van den Berg

Andere jaren hielpen scholen mee met het pannenkoekenfestijn, maar dat kon nu niet vanwege corona. Ouderen zijn in deze periode al de dupe door het minimale aanbod aan activiteiten en de minimale bezoeken die zijn toegestaan. Maja Postma van Palet Welzijn was dus blij dat dankzij Hennie Both het pannenkoekenfeest wel door kon gaan.

Palet Welzijn nam de organisatie op zich, Woonpartners Midden-Holland sponsorde de ingrediënten voor de pannenkoeken, een toetje en paaseitjes. Mariëla de Jong werkt als evenementencoördinator bij de woningbouwcoöperatie en regelde de levering, maar het enthousiasme van Both werkte zo aanstekelijk, dat De Jong een dag vrij nam om mee te kunnen helpen met het uitdelen van de pannenkoeken. 

728 pannenkoeken
Both bakte 728 pannenkoeken op de professionele horecakookplaat in het Anne Frank Centrum. “Dat gaat sneller dan thuis.” Ze kwam vier dagen om 4.30 uur haar bed uit om op tijd klaar te zijn met bakken.

“Het is zo dankbaar om te doen”, vindt Both. “Ik sta weleens tien minuten aan de deur te wachten. Dan moeten bewoners eerst de sleutel nog pakken. Veel mensen zijn al blij dat de bel gaat en er even iemand langskomt. Ze vinden het echt zo leuk. Daar krijg ik energie van.” Both bakt de pannenkoeken met bakmeel, verse melk en eieren. Dat kant-en-klaar-spul vindt ze niets. “Dan worden het lappen leer.”

Maandag bracht ze pannenkoeken langs bij de Petteflats aan Kerkweg-West. Dinsdag waren bewoners van de appartementen van het Mevrouw Kuipers-Rietbergplantsoen en C.A. van der Hooftstaete aan de beurt en donderdag de aanleunwoningen bij Souburgh. Vrijdag sloot ze af in het Anne Frank Centrum.