Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Altuntas wandelt wat af in coronatijd en kan het iedereen aanbevelen.</p>

Altuntas wandelt wat af in coronatijd en kan het iedereen aanbevelen.

(Foto: Annette van den Berg)

Auteur Celal Altuntas wil wandelen met Mark Rutte: ‘We lijken gegijzeld door negativiteit’

  •   keer gelezen   Human Interest

Waddinxveen - Via een ingezonden brief in Trouw liet de in Waddinxveen woonachtige schrijver Celal Altuntas weten dat hij door wandelen positiever is gaan denken, leven en zich beter is gaan voelen. Hij nodigde premier Rutte in zijn brief dan ook uit voor een wandeling. Van de premier heeft hij nog niets gehoord, dus had hij tijd voor een wandeling in park Triangel met een verslaggever van Hart van Holland.

Annette van den Berg 

Vóór de uitbraak van corona, ging Altuntas een paar keer in de week naar de sportschool. Nu wandelt hij elke dag minimaal een uur. Soms ook langer. Drie of vier uur in de buitenlucht is ook geen uitzondering meer. 

In zijn geboorteland, het Turkse Koerdistan, was lopen een vanzelfsprekendheid. Als schaapsherder liep hij de hele dag, maar nooit als hobby. “Je had er geen fiets of auto, als je naar een ander dorp moest, ging je met de benenwagen.” 

Nadat hij moest vluchten, merkte hij in de jaren negentig van de vorige eeuw al tijdens zijn verblijf in het asielzoekerscentrum dat lopen kan helpen om rustig te worden en beter te kunnen slapen. Meestal wandelt Altuntas alleen. Vanuit zijn huis naar park Triangel, vaak ook naar het Gouwebos, ‘t Weegje of het Bentwoud. “Moeder natuur heeft veel te bieden. Groen is belangrijk voor mensen.” 

Inspiratie
Hij kan het aanbevelen om te wandelen. “Het is goed voor lichaam en geest. Je hoofd komt tot rust en het brengt structuur in je gedachten. Het geeft inspiratie.”

Altuntas hoopt via social media anderen te motiveren om ook te gaan wandelen. De schrijver zou ook graag met Mark Rutte willen wandelen en ondertussen van gedachten willen wisselen over de huidige situatie. “Door corona lijken we te zijn gegijzeld door negativiteit.” 

Volgens Altuntas is het niet nodig om negatief te zijn en heeft wandelen een positieve invloed. “We leven in een mooi land en we hebben het goed. We leven groot, maar denken klein.” 

Hij vindt het logisch dat jongeren een tegengeluid willen laten horen. “Ik ben het niet eens met plunderingen en rellen. Er is een verschil tussen begrijpen en begrip. Maar dat jongeren veranderingen willen, kan ik wel begrijpen. Dat hoort bij hun leeftijd.”

Meer berichten