Op veilige afstand een bloemetje overhandigen aan het diamanten bruidspaar.
Op veilige afstand een bloemetje overhandigen aan het diamanten bruidspaar. Foto: pr

Echtpaar 60 jaar getrouwd: ‘Hij schaatste me ondersteboven en zo is het gekomen’

Human Interest 1.367 keer gelezen

Waddinxveen - De 80-jarige Hans Sirre en zijn even oude egaa Magda Sirre-Nijkrake kregen maandag 25 januari burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis op de koffie. Hij gaf ze een bos bloemen en bracht de felicitaties over omdat het echtpaar 60 jaar is getrouwd, voor de wet. In augustus is het 60 jaar geleden dat ze voor de kerk zijn getrouwd en dan hopen de twee ook een feestje te kunnen hebben met hun drie kinderen, vier kleinkinderen en één achterkleinkind.

Magda was een jaar of 13/14 toen ze in Gouda op de schaatsbaan onderuit werd geschaatst door Hans. “Ik was eerst wel boos ja, maar we hadden het alweer snel goed gemaakt.” 

De twee bleven elkaar zien, probleem was alleen wel dat Hans niet katholiek was en Magda wel. “Dat was wel een dingetje in die tijd.” Uiteindelijk besloot Hans om toe te treden tot de katholieke kerk en kon het tweetal trouwen met ieders instemming.

Zij was, voordat er kinderen kwamen en toen de kinderen alweer wat groter waren, juf en heeft tientallen jaren voor de klas gestaan. Vijf jaar op de St. Jozefschool waar nu huizen staan en later op de Paulusschool, die na een fusie verder ging als de Regenboogschool. 

Dat waren best pittige jaren voor Magda, zeker in het begin, want drie kinderen opvoeden, een huishouden bestieren en een man hebben met onregelmatige diensten als politieagent, valt nog niet mee. Vandaag de dag is ze altijd nog actief als vrijwilliger voor de St. Victorkerk.

Pittig
Hans wist zich van agent op te werken tot adjudant. Hij heeft zijn arbeidzame leven altijd doorgemaakt in Gouda.

Magda weet dat ook haar man best pittige tijden heeft meegemaakt. “Ik weet nog dat er heel veel gedoe was met de Molukkers in Moordrecht. Ook is Hans een keer in elkaar geslagen, vlak voor het politiebureau. Hij heeft toen zelfs een dag of wat in het ziekenhuis gelegen. Wat de aanleiding was? Gewoon, omdat hij agent was.”

Wat het geheim is van hun huwelijk? “Het gaat gewoon zo. Het is een kwestie van geven en nemen. Ik ben er lichamelijk wat minder aan toe, Hans heeft geestelijk ingeleverd. Het is een kwestie van accepteren en doorgaan.”