Hans Geel.
Hans Geel. Foto: archief

Verhalenverteller en oud-docent Hans Geel (83) overleden

Human Interest 1.149 keer gelezen

In Memoriam
Waddinxveen - Hans Geel is woensdag 13 januari op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was al een poos ziek. De naam Hans Geel is onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke (oorlogs)geschiedenis. Hij schreef er diverse boeken over waaronder Het dorp Waddinxveen in de oorlog 1940-1945.

Samen met burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis was hij in september 2019 aanwezig bij de onthulling van het Toon Pillepad (vernoemd naar de verzetsstrijder die in de oorlog is doodgeschoten). Na een toespraak van de burgemeester las Hans Geel toen een zelfgeschreven gedicht voor.

De burgemeester zegt zich Hans Geel vooral te herinneren als een prettige en bescheiden man. “Een man die het talent had om in de luwte van grote waarde te zijn. Hij zette zich in voor erkenning van verzetsheld Toon Pille. Hij schreef talloze verhalen. Hij stuurde een kaartje of mailtje met een gedicht. Hij had oog voor het grote, maar niet minder voor het kleine. Een hartelijke man die ik veel dank verschuldigd ben en zal gaan missen. Zijn vrouw en andere dierbaren wens ik heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

In een uitgave van het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) van september 2016, werd Hans Geel geroemd als mede-oprichter van HGW. In 1993 was de oprichting een feit. Ook was hij tientallen jaren actief op 4 mei, bij de dodenherdenking, en werd hij in 1992 koninklijk onderscheiden.

Hobby
In het interview in het kwartaalblad van HGW vertelde hij toen ook dat hij ‘naast meer dan vijftig jaar schoolwerk als hobby verhalen vertellen had’. 

Over zijn fascinatie voor de Waddinxveense geschiedenis en die van de Tweede Wereldoorlog vertelde hij toen over het gezin waarin hij was opgegroeid en dat zijn moeder - nadat haar zonen de deur uit waren - in de oorlog bij een verzetsgroep zat. Voor belangrijke en gevaarlijke klussen nam ze Hans mee die als vier- en vijfjarige een mooie bliksemafleider was. 

Zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog heeft hij nooit verloren. Van nabestaanden kreeg hij vele verhalen te horen over hetgeen dat zich in en om Waddinxveen had afgespeeld. Hij wist zevenendertig slachtoffers op te sporen. In de aula van de Oude Begraafplaats aan de Kerkweg staan hun namen vermeld. Voor die studie kreeg Geel in 2010 de gemeentelijke legpenning.

De uitvaart van Hans Geel vindt woensdag 20 januari plaats.