Oefentherapeut Rocco Ricevuto begeleidt Natasja Smith en Gabriëlle Frijns.
Oefentherapeut Rocco Ricevuto begeleidt Natasja Smith en Gabriëlle Frijns. Foto: Annette van den Berg

Fit worden in een half uur met wat hulp van straatmeubilair

Human Interest 1.054 keer gelezen

Waddinxveen – De afgelopen weken zijn op drie plekken zogenoemde beweegroutes aangegeven; een route waar iedereen, alleen of samen met anderen uitgedaagd wordt om oefeningen te doen. Het is een idee van het Netwerk Valpreventie om bewegen te stimuleren. Spieren trainen langs een beweegroute kan op elk moment, is gratis en het is in de buitenlucht.

Door Annette van den Berg

Het idee is eenvoudig: bewegen aan de hand van borden met aanwijzingen voor beweegoefeningen, geplaatst bij lantaarnpalen, banken en ander straatmeubilair. Elke beweegroute bestaat uit elf verschillende borden. 

Bij het Anne Frank Centrum staan ze er inmiddels wat langer, vorige week zijn er ook borden geplaatst bij Zonnig Zuid in de Victorwijk en bij het speelveld Zonnehof in de wijk Zuidplas. Een vierde beweegroute is gepland bij de Wingerd, in Noord. Een half uur is genoeg om alle oefeningen te doen.

Netwerk Valpreventie is de initiatiefnemer van de beweegroutes. Het netwerk is een samenwerking van diverse welzijnsorganisaties in Waddinxveen zoals Palet Welzijn, maar er is ook een diëtiste bij betrokken. Dankzij een gift van de Seniorenraad werd het mogelijk de beweegroutes nog voor de zomer uit te zetten. 

Iedereen kan en mag ze gebruiken, van jong tot oud. “Sporten in de openbare ruimte is geen taboe meer”, weet Pauline Dröge van Vierstroom. “Tien jaar geleden was het alleen voor jonge mensen met een strak lijf die lieten zien dat ze sporten, nu durft iedereen te laten zien hoe hij of zij zorgt dat ie vitaal blijft.” 

Via Palet Welzijn brengt coördinator Maja Postma groepjes bij elkaar die onder leiding van een coach aan de slag gaan. “Toen de balkongym stopte, zijn vijf mensen van het Anne Frank Centrum begonnen met een wekelijkse afspraak voor het volgen van een beweegroute.” 

Ook de wijkplatforms worden erbij betrokken om mee te denken over hoe mensen gemotiveerd kunnen worden om mee te doen. "Al weet iedereen dat bewegen belangrijk is, toch blijft het lastig voor veel mensen zich ertoe te zetten. Daarom zijn de routes uitgezet op plekken waar ook koffiegedronken kan worden. Dat kan net dat zetje zijn”, verwacht Natasja Smith van Buurtzorg.