Logo hartvanwaddinxveen.nl
In de bibliotheek worden een eetketeltje uit het jappenkamp en prikkeldraad uit Kamp Amersfoort getoond.
In de bibliotheek worden een eetketeltje uit het jappenkamp en prikkeldraad uit Kamp Amersfoort getoond. (Foto: Pixabay)
75 jaar vrijheid

Uitgestelde expositie over oorlog en bevrijding nu op twee locaties

  •   81 keer gelezen   Historie

Waddinxveen - De voor mei geplande tentoonstelling van Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) gaat alsnog door. Corona gooide drie maanden geleden roet in het eten, maar vanaf zaterdag 15 augustus kunnen bezoekers op twee locaties in het dorp terecht voor 'Waddinxveense verhalen over oorlog en bevrijding'. 

Op de Promenade 81 zijn originele stukken en documenten uit Waddinxveen verzameld. Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal over angst, verzet en collaboratie. Waddinxveen kan op deze locatie ook kennismaken met een nieuwe verzetsheld in het dorp: geen Waddinxvener, maar een stationschef uit Tegelen. 

In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte film vertelt de dochter van B. Vermeulen over haar vaders verzetsdaden op het station van Waddinxveen. D. Smit vertelt hoe hij de oorlog heeft meegemaakt. 'Ook komt collaboratie aan de orde, zonder namen; geen schop na maar als een onderdeel van de gezamenlijke geschiedenis', staat in het persbericht van de historische vereniging.

In De Kroon is een tweetal kleine tentoonstellingen van HGW. Geëxposeerd worden bekers, bordjes, flessen en boekjes die zijn uitgegeven bij de bevrijding. Langs de trap staan originele, niet-lokale, voorwerpen uit de oorlog, waaronder een eetketeltje uit het jappenkamp en prikkeldraad uit Kamp Amersfoort. 

Maximumaantal bezoekers
De toegang is vrij. De organisatie drukt bezoekers op het hart rekening te houden met een maximum van 30 personen dat tegelijkertijd de tentoonstelling op de Promenade kan bezoeken.

De expositie op de Promenade is van 15 augustus tot 24 oktober te bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. De voorwerpen in de bibliotheek in de Kroon zijn in dezelfde periode te bewonderen, tijdens de openingsuren van de bieb. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Meer berichten