Greet Kalkman toonde in 2017 in Hart van Holland het boek 'Vergeten Kinderen'.
Greet Kalkman toonde in 2017 in Hart van Holland het boek 'Vergeten Kinderen'. Foto: archief HvH

Boek Vergeten Kinderen met Waddinxveen als vertrekpunt verfilmd

Historie 75 jaar vrijheid 484 keer gelezen

Waddinxveen/Bodegraven - In maart 1945 staan 45 ondervoede kinderen op de kade in Waddinxveen. De groep overleeft de hongerwinter door met dominee Warmenhoven per boot naar Drenthe te gaan. In 2016 schreef de Goudse Jessica Verhagen er een boek over met de titel Vergeten Kinderen, dat onlangs is verfilmd en op 5 mei in première gaat in het Evertshuis in Bodegraven.

Het verhaal gaat over 45 kinderen uit Reeuwijk die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog per boot vanuit Waddinxveen naar Drenthe en Overijssel werden vervoerd, om te ontsnappen aan de schrijnende voedselsituatie in het eigen dorp. Verhagen is de kleindochter van één van de initiatiefnemers van de tocht; de Reeuwijkse dominee Pieter Warmenhoven.

Zij schreef het boek nadat zij bij toeval een gedetailleerd reisverslag van haar opa, de dominee, had gevonden en benaderde een paar jaar later de Goudse film- en videoclub Het Toverlint. De film is zo gemaakt dat kinderen in de hoogste klassen van de basisschool zich voor kunnen stellen wat het betekent als je op jonge leeftijd moet vluchten uit een land waar op dat moment een ander de baas is en er niet meer genoeg is te eten.

Educatief document
Op dit moment wordt druk gewerkt aan de montage van de film, laten de makers op de site van Het Toverlint weten. Na de première op 5 mei in Bodegraven wordt de film als educatief document vertoond op scholen.

De film bestaat uit nagespeelde scènes en interviews met de kinderen van toen die het hebben kunnen navertellen, zoals Greet Kalkman. Zij vertelde in Hart van Holland op 3 mei 2017 (toen 83 jaar) al eens haar verhaal.

Zij vertelde destijds met afschuw terug te denken aan die barre tocht op de boot. "Vooral 's nachts op het IJsselmeer schommelde de boot zo erg, dat veel kinderen er ziek van werden." Haar broer gaf over en een andere jongen at het braaksel op, omdat hij zoveel honger had.