Minder geld vanuit het Rijk en meer taken; de gemeente wordt 'financieel uitgedaagd'.
Minder geld vanuit het Rijk en meer taken; de gemeente wordt 'financieel uitgedaagd'. Foto: archief

Uitdaging voor Waddinxveen; afvalstoffenheffing omhoog, ozb niet

Financieel Afvalbeleid 645 keer gelezen

Waddinxveen - Voor de komende jaren heeft Waddinxveen een sluitende begroting, maar heel makkelijk gaat het niet worden, waarschuwt de gemeente.  Zij heeft het over ‘financiële uitdagingen’: nieuwe wetten moeten straks worden uitgevoerd wat geld kost, naar verwachting krijgt Waddinxveen heel veel minder geld van het Rijk na herverdeling van het gemeentefonds en neemt de raad eind dit jaar, als het goed is, een beslissing over al dan geen nieuw zwembad dat de gemeente miljoenen kan gaan kosten. 

Nicole Lamers

Het feit dat de gemeente door de bouw van Triangel hard groeit, zorgt enerzijds voor meer inkomsten, anderzijds kost het Waddinxveen ook geld in de zin van groenaanleg en het investeren in wegen. Door de groei van het aantal dorpelingen (het zijn er nu ruim 31.000) stijgt ook het aantal aanvragen voor een omgevingsvergunning en voor voorzieningen in het sociaal domein (jeugdzorg en Wmo, red.). 

Om dat werk aan te kunnen, moet het aantal medewerkers van de gemeente wel mee groeien. Ingezet wordt dan ook op elf extra arbeidsplaatsen. De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt niet verhoogd, maar de afvalstoffenheffing wel. Het scheiden van afval kost veel geld. Wethouder Kortleven vertelt dat er twee uur per dag een wagentje rondrijdt dat fout opgehangen pmd-zakken weghaalt. “Dat kost de gemeente veel geld.” 

Wethouder Leferink vult aan: “We gaan volgend jaar een campagne starten om mensen aan te spreken op hun gedrag, want het is natuurlijk gewoon asociaal om al dagen van tevoren zo’n zak buiten te hangen. Kun je redeneren: door dat wagentje wordt dit gedrag beloond. Maar als we dit niet doen, krabben de katten alles kapot en krijgen we ongedierte. Dat is ook geen oplossing.” 

Pijlen
Over gedrag gesproken, bij de Eendenrotonde zijn sinds kort pijlen geplaatst op de weg zodat fietsers weten welke kant ze op moeten. “Mensen fietsen twee kanten op bij rotondes, dat levert problemen op”, meent wethouder Schippers. “Maar nu die pijlen geplaatst zijn, vraagt iedereen of er iets is veranderd. Nou, nee dus. Het is puur ter verduidelijking.”