Afbeelding
Foto: Pixabay

Pilot gestart: ‘Schulden vroeg signaleren, helpt erger te voorkomen’

Financieel 174 keer gelezen

Waddinxveen - Om betalingsachterstanden niet verder op te laten lopen, is de gemeente Waddinxveen gestart met de zogenoemde pilot ‘Vroegsignalering schulden’.

Dit houdt in dat de gemeente samen met het team Wadwijzer contact opneemt met inwoners zodra melding wordt gemaakt van het feit dat er rekeningen niet zijn betaald. De gemeente wordt hierbij geholpen door woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en waterleveranciers. 

Door snel ingeseind te worden, hoopt de gemeente betalingsachterstanden al vroeg in beeld te krijgen zodat er snel kan worden ingegrepen en de problemen niet nog groter worden. 

Taak
Sinds 1 januari van dit jaar is vroegsignalering een wettelijke taak van de gemeente. Dit komt door een verandering in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Eind september is Waddinxveen gestart met de pilot van een halfjaar. Hierna wordt geëvalueerd.

Volgens de gemeente zijn er veel middelen die ingezet kunnen worden bij betalingsachterstanden, bijvoorbeeld de minimaregelingen. Meer informatie is te vinden via www.wadwijzer.info.