Afbeelding
Foto: Juraj Varga/Pixabay

Beheer openbare ruimte kost fors meer geld

Financieel

Waddinxveen – De gemeente is de komende jaren flink meer geld kwijt aan het beheer van de openbare ruimte. Het gaat in de periode van 2021 tot 2024 om ruim 1,2 miljoen euro. Een fors deel gaat op aan nieuwe investeringen.

Gaf de gemeente in de periode 2017-2020 aan wegen bijna twee miljoen euro uit; voor de komende vier jaar komt er nog eens zes ton bovenop. De grootste stijging komt door nieuwe investeringen op het gebied van ‘groen’. Daar stijgen de uitgaven van 313.000 naar 853.000 euro. Dat is bijna drie keer zo veel.

De stijgende kosten, met uitzondering van het groot groenonderhoud, worden veroorzaakt door de prijsstijgingen in de sector grond-, weg- en waterbouw. Sinds 2016 zijn de prijzen hiervoor al met dertien procent gestegen. Daarnaast is het bezit van de gemeente van wegen (14 procent) en groen (29 procent) flink uitgebreid de afgelopen jaren. 

De prijsstijgingen hebben tot gevolg dat er na 2021 een financieel tekort ontstaat voor de gemeente. “Op dit moment wordt onderzocht wat voor mogelijkheden er zijn om het tekort te voorkomen”, zei wethouder Kirsten Schippers donderdag 11 maart tijdens de commissievergadering voor ruimte- en infrastructuur.

Wethouder financiën Martijn Kortleven merkte op dat het tekort bij beheer openbare ruimte niet de enige financiële tegenslag is die de gemeente te verduren krijgt. Zo zei hij tijdens de presentatie van de financiële cijfers van het sociaal domein dat er indicaties zijn dat financiële ontwikkelingen minder rooskleurig zijn.