Afbeelding
Foto: Angelo Giordano/Pixabay

Gemeenten willen compensatie voor uitvoering van Wet open overheid

Financieel 143 keer gelezen

Den Haag – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de minister om geld gevraagd voor het uitvoeren van de nieuwe ‘Wet open overheid’. Deze wet, die ingaat in januari 2022, vervangt de huidige ‘Wet openbaarheid van bestuur’.

Een groot verschil is dat overheden vanaf volgend jaar actief informatie openbaar moeten maken, en niet alleen op aanvraag, zoals nu het geval is. Het doel is om zo de overheid transparanter en democratischer te maken.

Deze maand schreef de VNG een brief hierover aan minister Ollongren van binnenlandse zaken, samen met de koepelorganisaties voor de provincies (IPO) en de waterschappen (Unie van Waterschappen). 

Volgens hen is de implementatie en de uitvoering van de nieuwe wet erg duur. Zonder extra geld zou het ‘onmogelijk’ zijn om de wet uit te voeren. “Wij vragen u dan ook om een volledige compensatie van de kosten.” Volgens de brief is er voor gemeenten 164 miljoen euro nodig, plus 3 miljoen euro implementatiekosten.

De VNG benadrukt daarnaast in een persbericht dat de toezegging van het geld vóór de verkiezingen in maart geregeld moet zijn.