De auteur maakte met iedereen die één van zijn boeken kocht een praatje. (tekst en foto: Nicole Lamers)
De auteur maakte met iedereen die één van zijn boeken kocht een praatje. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Arthur Japin te gast in uitverkochte Kroon

Cultuur 345 keer gelezen

Waddinxveen - Veelal vrouwen, maar ook mannelijke inwoners van Waddinxveen en literatuurminners uit omliggende dorpen hingen vrijdagavond 24 november aan de lippen van schrijver Arthur Japin. In een uitverkochte zaal in Cultuurhuys De Kroon droeg hij voor uit eigen werk waarbij hij soms meer van een acteur weg had dan van alleen een auteur. 

Na de verhalenbundel uit 2021 met de titel Honden voor het leven, introduceerde hij vrijdag zijn nieuwste creatie, wederom een verhalenbundel, met de titel Dromen voor het leven. Nachtelijke dromen, maar ook dagdromen en nacht- en dagmerries. Japin weet er een heel boek, met mooie tekeningen van Marijn van der Linden, over vol te schrijven.

Levensbelang
Dromen zijn voor Japin van levensbelang, zeker in vroeger tijden toen hij volop gepest werd en zijn vader zelfmoord pleegde toen hij pas twaalf jaar oud was. Zonder dromen had hij het niet gered, zegt hij zelf.
Ook vandaag de dag geven dromen hem hoop. Vanuit zijn ‘droomboek’ maakte hij vrijdag een mooi bruggetje naar zijn laatste roman met de titel Wat stilte wil. Want al zijn personages uit zijn boeken hebben vaak grootse dromen, zoals ook de hoofdpersoon uit Wat stilte wil, Anna. Ze droomt van een carrière als zangeres, maar voor een meisje uit haar milieu en haar tijd (omstreeks 1885) is zoiets ondenkbaar. En dat terwijl Anna zich begeeft tussen schrijvers als Willem Kloos en Albert Verwey die symbool stonden voor eigenzinnigheid en vrijheidszin. Het is een historische roman waarbij ook het Palingoproer in de Jordaan voorbij komt. Zijn enthousiasme van vertellen en voordragen, legt Japin geen windeieren. Zijn boeken vinden gretig aftrek in de pauze en hij signeert er dan ook op los. Na de pauze mag ‘werkelijk alles’ aan de schrijver gevraagd worden door mensen uit het publiek. Maar over zijn nieuwste boek, of liever gezegd boeken want hij is alweer met drie verhalen bezig, wil hij niets verklappen. “Als het me niet lukt, valt het zo tegen. Daarom zeg ik niets, al ben ik er wel vol van en zou ik het graag willen delen. Verleidelijk, maar nee, ik doe het niet.”