Directeur Ingrid Ranftl van Vonk overhandigde een boekje aan wethouder Schippers waarmee het startsein werd gegeven voor erfgoedlessen.
Directeur Ingrid Ranftl van Vonk overhandigde een boekje aan wethouder Schippers waarmee het startsein werd gegeven voor erfgoedlessen.

Geschiedenis dicht bij huis: Waddinxveense erfgoedlessen

Cultuur

Waddinxveen - Bij Waddinxveens erfgoed denkt iedereen natuurlijk meteen aan de hefbrug. Maar heeft Waddinxveen nog meer erfgoed? En wat is erfgoed eigenlijk? Erfgoed gaat over vondsten, monumenten, landschappen, documenten, oude kaarten en foto’s en voorwerpen. Maar er bestaat ook immaterieel erfgoed: denk aan tradities, verhalen, liedjes, rituelen en gebruiken. 

In een erfgoedles onderzoeken kinderen wat ze verbindt met hun verleden en met de plek waar ze wonen. Bij de basisscholen leefde al langer de vraag om erfgoedlessen over Waddinxveen. Dankzij een bijdrage van het Fonds van Cultuurparticipatie voor CMK 2017-2020 ging Vonk ermee aan de slag. In samenwerking met het Historisch Genootschap koos erfgoedspecialist en cultuurcoach Annemieke Volmer een aantal belangrijke momenten uit de Waddinxveense geschiedenis die ze vertaalde naar lesprojecten voor alle groepen. 

Alle scholen mogen gratis gebruik maken van de lessen. Ze staan samen met de docentenhandleidingen op de site van Vonk en kunnen door de leerkrachten zelf gegeven worden. 

Begin deze maand presenteerde Vonk de erfgoedlessen in Cultuurhuys De Kroon aan vertegenwoordigers van de gemeente en overige betrokkenen.