(tekst en foto: Erik van Leeuwen)
(tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Gevarieerd programma De Kroon: ‘Prachtprogramma als je het mij vraagt’

Cultuur

Waddinxveen – Dertig voorstellingen van een hoog kaliber die worden omlijst door Muziek op Zondag, vijf pubquizen en filmvoorstellingen. Theater Cultuurhuys pakt uit voor het nieuwe seizoen. “Het afgelopen seizoen vergeten we gewoon.”

Uren werk hebben Sjaak Kuijf en zijn team erin zitten, om als programmacommissieleden met elkaar het mooist denkbare programma samen te stellen. “Voor elk wat wils”, zegt Kuijf. “We hebben een gevarieerd programma met cabaret, muziek en theaterachtige voorstellingen. Een prachtprogramma als je het mij vraagt.”

De Kroon heeft een bijzonder jaar achter de rug dat beheerst werd door corona en maatregelen. De beperkingen raakten het Waddinxveense cultuurhuis hard. Een deel van de voorstellingen moest helemaal geschrapt worden en voorstellingen die na de lockdown wel doorgang konden vinden, hadden beperkingen. “We zaten in een rollercoaster”, zegt programmavoorzitter Kuijf, die met zijn team snel moest ‘schakelen’. Op het improvisatievermogen van de vrijwilligers werd een groot beroep gedaan. “Uiteindelijk hebben we nog een programma kunnen draaien, met twee voorstellingen op een avond. Artiesten die blij waren weer te kunnen spelen werkten mee.”

Met hetzelfde enthousiasme als andere jaren hebben de vrijwilligers van de programmacommissie zich weer op het nieuwe jaar gestort. “Heel veel voorstellingen die ook vorig jaar stonden gepland hebben een plaatsje in het programma gevonden”, aldus programmamaker Kuijf, die al likkebaardend het programma met grote namen en talenten doorneemt.

De start van het Waddinxveense theaterseizoen is er één van allure: de Goudse band Handsome Poets, die eerder al speelde op Lowlands en Pinkpop, opent op 2 oktober met een volgens Kuijf spectaculaire show. “Normaal gesproken krijg je een band als Handsome Poets niet naar een klein theater, maar ze zeggen hun roots niet te willen vergeten. Mooi toch?”

Niet vanzelfsprekend
Marloes van Gasteren, sinds mei van dit jaar de nieuwe stichtingsvoorzitter van Cultuurhuys De Kroon, is ‘onwijs trots’ dat Handsome Poets de aftrap van het theaterseizoen doet. “Ze staan ook in Paradiso. Zo vanzelfsprekend is het niet dat een band van dit formaat naar een klein theater komt. Een geweldige start voor ons. Een geweldig compliment voor het team dat het programma heeft samengesteld.”

Van Gasteren kijkt enorm uit naar de start van het nieuwe theaterseizoen. “We zijn daar met zijn allen heel hard aan toe. Voor het publiek, maar ook voor de vele vrijwilligers. Ik ben al bijna een half jaar voorzitter, maar vanwege corona heb ik met de meeste vrijwilligers niet of nauwelijks kennis kunnen maken. Daarnaast hoop ik dat we een volledig seizoen kunnen draaien.”

Dat aspect hebben Van Gasteren en de andere vrijwilligers van het theater niet zelf in de hand. “Op dit moment is nog niet duidelijk wat we wel en niet mogen”, doelt ze op het bezoeken van theatervoorstellingen. “Op 20 september komt daar vanuit de overheid meer duidelijkheid over. Hopelijk kunnen we starten zonder beperkingen. Is dat anders, met bijvoorbeeld minder bezoekers per voorstelling, dan zijn wij daar ook op voorbereid.”

De programmamakers onder leiding van Kuijf hebben zich in ieder geval niet laten leiden door eventuele coronabeperkingen. “Natuurlijk maken we dubbele afspraken met artiesten, maar de insteek is om een normaal programma te draaien.”

Daarbij volgt het theater de enige tijd geleden al ingezette koers waarbij niet alleen vijftigplussers de weg vinden naar De Kroon. Kuijt: “Die groep komt sowieso wel, maar we willen graag ook een jonger publiek trekken, de dertigplussers. In het programma hebben we voorstellingen opgenomen waarvan wij denken dat ze dat een jonger publiek enorm aanspreken.”

Ook de communicatie is breder. Van Gasteren: “Voorheen brachten we een theatergids uit. Nu hebben we, om zo flexibel mogelijk te zijn, gekozen voor een speciale krant en communiceren we via de sociale media, zoals Facebook en Instagram. Ook op die manier hopen we jongeren te bereiken.” Succesnummers als Muziek op Zondag, gericht op wereldmuziek, en de periodieke pubquiz maken ook deel uit van het theaterprogramma 2021-2022. Vanaf heden zijn kaarten voor voorstellingen beschikbaar via www.cultuurhuysdekroon.nl.

Vrijwilligers gezocht
Overigens is Cultuurhuys De Kroon nog hard op zoek naar vrijwilligers. Tijdens WadCultureel tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen geïnteresseerden met al hun vragen over vacatures terecht bij De Kroon.