De Theo Thijssenschool.
De Theo Thijssenschool.

Fietsen langs de schatten van Stuurman

Cultuur

Waddinxveen - Er zijn heel wat beroemde Nederlanders die in Waddinxveen wonen of zijn geboren dan wel getogen. Een van de bekendste is misschien wel George Baker, van wie velen de songs Una Paloma Blanca en Little Green Bag kunnen meezingen. Veel jonge Waddinxveners kennen ongetwijfeld een andere bekende Nederlander met Waddinxveense wortels: presentator Jan Versteegh. Maar als iemand zijn stempel op dit dorp en op de regio heeft weten te zetten, dan is dat wel architect Pieter Dirk Stuurman.

P.D. Stuurman leeft al lang niet meer, hij overleed in 1965 op 80-jarige leeftijd, maar tot op de dag van vandaag zijn zijn creaties, waarvan vele in Waddinxveen, te bewonderen.

In 1911 vestigde Stuurman zich als zelfstandig architect aan de Brugweg in Waddinxveen. Het was de start van het bureau Stuurman Partners, het latere SP Architecten. Op de site van SP staat dat het beleid vanaf de oprichting gericht was op een grote variatie in opdrachten, zoals fabrieken, kerken en scholen.

Sinds 2015 hebben Architecten aan de Maas en SP Architecten hun krachten en expertise gebundeld en heeft het bedrijf twee kantoren: een in Rotterdam en een in Maastricht.

Terug naar de oprichter van het bekende architectenbureau. In de regio heeft hij de watertorens van Bergambacht en van Moordrecht ontworpen. In Waddinxveen zijn het kantoorgebouw en de watertoren van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman nog stille getuigen van zijn hand.

Ook ontwierp hij meubelfabrieken, een veilingcomplex, een boerenleenbank en de gereformeerde kerk in Waddinxveen.

Thematische fietstocht
Een rondje langs enkele bouwwerken van Stuurman in Waddinxveen, wellicht leuk voor een thematische fietstocht.

Kerken en scholen ontwierp hij graag en veel. In Waddinxveen zijn de Gereformeerde Kruiskerk aan de Passage en De Hoeksteen aan de Esdoornlaan daar voorbeelden van.

De Theo Thijssenschool aan de Kerkweg-Oost is het bekijken waard en even de hoek om naar de Oranjelaan staat daar de voormalige Willem-Alexanderschool, óók een creatie van Stuurman.


De Dobbelmanfabriek aan de Noordkade.

De route is niet compleet zonder het aandoen van het voormalige Dobbelmancomplex aan de Noordkade 64. 

Veel stuurmancreaties sieren de Oranje- en Victorwijk; in de jaren 1912-1940 was de architect verantwoordelijk voor de helft van het toenmalige woning-quotum.

Wie nog een paar kilometer door wil trappen, kan nog naar het voormalige Kaaspakhuis aan de Wachtelstraat in Gouda – dat tegenwoordig een appartementencomplex is - en naar de majestueuze watertoren in Moordrecht.

(Bronnen: Wikipedia en Historisch Genootschap Waddinxveen)