Concordia in betere tijden.
Concordia in betere tijden. Foto: Erik van Leeuwen

Muziekvereniging Concordia hard getroffen door corona

Cultuur

Waddinxveen – Voorzitter Miriam van der Laan maakt sinds enkele weken alleen ‘herrie’ in verenigingsgebouw De Hoge Noot. Sinds de strengere maatregelen van kracht zijn, is het grootorkest van muziekvereniging Concordia gedegradeerd tot eenmansorkestjes. Muziek maken is tot nader order een individuele bezigheid.

Financieel is Concordia zwaar getroffen door het coronavirus. Inkomsten uit bar en verhuur van het verenigingsgebouw aan andere verenigingen werden misgelopen. Van der Laan schat dat er sinds de pandemie uitbrak veertig procent minder inkomsten zijn. 

“Dat voelen we uiteraard. We hebben gelukkig zuinig geleefd, maar we hebben een aardige tik gehad. Corona heeft een gat in ons vermogen geslagen. Hoe erg het is? Voorlopig kunnen we even geen nieuwe muziekstukken kopen en ook het vervangen van instrumenten zit er niet in.” 

Vooral dat laatste raakt de muziekvereniging direct, dat naast een grootorkest ook een opleidings- en een jeugdorkest heeft. “Het moet niet zo zijn dat we straks een tachtig jaar oud blaasinstrument van de muur moeten trekken.” 

Compensatie van de overheid kreeg Concordia (nog) niet. “De gemeente praat er wel over. Iedereen heeft het over sportclubs die het zo zwaar hebben en dat bewegen zo belangrijk is. Ook cultuur heeft een belangrijke functie. Muziek maken is voor ons ontspanning, een uitlaatklep. De cultuursector wordt evenredig hard getroffen.” 

Non-actief
In het voorjaar stond Concordia lang op non-actief. “We mochten als muziekvereniging als één van de laatste sectoren weer beginnen. Normaal gesproken hebben we zes uitvoeringen. We waren hard aan het oefenen voor een speciaal concert ter ere van 75 jaar bevrijding. We hadden een eigen ‘Toon Pille’-nummer gemaakt. Dat hebben we helaas nooit ten gehore kunnen brengen.”

In september, toen er even wat meer mocht en kon, speelde Concordia op WadCultureel. Maar sinds de aanscherping van de maatregelen is repeteren een zaak van orkestleden alleen. 

“Als ik even een relaxmomentje heb, loop ik naar boven en pak ik mijn Waldhorn. Ik heb zelf ook de sleutel van het verenigingsgebouw. Daar ga ik soms in mijn eentje dan herrie maken.”