Foto gemaakt door Ton Bennemeer die zaterdag de Cultuurprijs 2020 won.
Foto gemaakt door Ton Bennemeer die zaterdag de Cultuurprijs 2020 won.

Fotograaf wint cultuurprijs

Cultuur 564 keer gelezen

Waddinxveen - Fotograaf Ton Bennemeer heeft zaterdagmiddag 12 september de Cultuurprijs 2020 uitgereikt gekregen. De aanmoedigingsprijs ging naar Stijn Donders van Raiko Records. Burgemeester Nieuwenhuis reikte de prijzen zaterdagmiddag in het Burgemeester Warnaarplantsoen uit, tijdens het festival WadCultureel.

De winnaars gingen naar huis met een kunstwerk en een geldbedrag. In totaal waren zestien aanmeldingen binnengekomen, waarvan uiteindelijk vier kandidaten zijn genomineerd voor de Cultuurprijs. 

Dat het Ton Bennemeer is geworden, heeft volgens de jury te maken met zijn passie voor fotografie en het feit dat hij in tijden van crisis nog net zo gedreven met zijn camera op pad gaat als altijd. 

De jury schreef: ‘Veel Waddinxveense gezinnen, die door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis zaten, werden door Bennemeer op luchtige wijze gefotografeerd (zie foto hierboven). De foto nam hij bij hun voordeur en publiceerde hij met een persoonlijk verhaal met een positieve noot. De fotoserie is een herinnering aan een buitengewone tijd. Ook is het voor veel Waddinxveners, die wellicht in hetzelfde schuitje hebben gezeten, een hart onder de riem’.

Aanmoedigingsprijs
Voor de aanmoedigingsprijs waren twee kandidaten genomineerd. Uiteindelijk ging de prijs naar Stijn Donders. Hierover schreef de jury: ‘Hij geeft les in het mooie vak van muziekproductie. Daarnaast produceert hij muziek en helpt beginnende en gevorderde muzikanten en bands verder. Vol passie en kennis heeft hij zijn opnamestudio Raiko achterin de Popschool aan de Passage tot een plaats gemaakt voor jong talent. Stijn heeft samen met Erik Kooijman de eerste editie van Sleutelpop in de Passage georganiseerd. Een geslaagd muziekfestival voor aanstormend talent’.