Willem Maarten Dekker.
Willem Maarten Dekker. Foto: Jan van Woerden
Column

Seks met sokken

Column 661 keer gelezen

Laten we het eens over seks hebben. Dat verhoogt immers overal de kijk- en leescijfers. Toen ik er eerder voor een ander medium over schreef, liet de redacteur mij weten: ‘Vaker doen! Column wordt waanzinnig veel aangeklikt!’ Ach ja.

De laatste decennia is ons het idee bijgebracht dat het vroeger maar een saaie, dorre boel was als het om seks ging. En dat kwam door de kerk. Erotische verlangens werden bijna generiek als slecht beoordeeld, echtscheiding was taboe waardoor je levenslang met dezelfde zat opgescheept, anticonceptie was er nog niet of was niet gewenst; kortom, het was kneuterig en burgerlijk en onvrij. 

Ik vraag me wel eens af of het echt zo was, in die jaren ’50. Misschien hadden de mensen het gewoon minder over seks, maar deden ze het niet minder vaak, en ook niet met minder plezier dan wij. Dat denk ik eigenlijk. 

Tegenwoordig hebben we het er wel veel over, maar al dat praten problematiseert het ook. De spontaniteit gaat er al gauw van af. Seks is ook iets moeilijks, ingewikkelds. In Turks fruit van Jan Wolkers is de seks nog vrolijk, bijna kinderlijk; in de romans van Arnon Grunberg is de seks meestal omgeven met veel narigheid: schuld, schaamte, geweld, seks-zonder-liefde.

Seks-zonder-liefde, dat wil Cocky Drost niet. Zij is een relatietherapeut die vooral in christelijke kring flink aan de weg timmert. Ze heeft ook een podcast, met de titel ‘Seks met sokken’. Dat zij zich niet schaamt om over seks te praten, laat deze titel al zien. Als vrouwen hun sokken aanhouden terwijl ze ‘het’ doen, kunnen ze tot een intenser orgasme komen. En het hoeven niet eens schone sokken te zijn. ’t Is maar dat je ’t weet.

‘Als vrouwen hun sokken aanhouden terwijl ze ‘het’ doen, kunnen ze tot een intenser orgasme komen. En het hoeven niet eens schone sokken te zijn’

Seks-zonder-liefde, nee, dat is helemaal niks. Ik geloof dat dat inzicht steeds meer ook buiten godsdienstige kringen begint door te dringen. Een aantal jaren geleden kwamen prominente ‘linkse’ Nederlanders, die je niet van religieuze preoccupaties kunt verdenken, onder wie Femke Halsema, al met een ‘slow sex manifest’, waarin zij ervoor pleiten om seksualiteit weer meer in te bedden in een sfeer van voorzichtigheid, tederheid, liefde en trouw. 

En uit recent onderzoek bleek dat jongeren nu gemiddeld op latere leeftijd voor het eerst met iemand het bed induiken, dan de laatste jaren het geval was.

Een interessante ontwikkeling, die opkomt uit de jongerencultuur zelf. Blijkbaar doen ze het toch liever met de ware, van wie ze echt liefde, tederheid en duurzaamheid kunnen verwachten, dan zomaar met iemand.

Op 28 oktober komt Cocky Drost naar Waddinxveen voor de eerste ‘Brug-dialoog’, een nieuw initiatief om Waddinxveners met elkaar in gesprek te brengen over onderwerpen die ons allemaal aangaan (zie www.brugdialoog.nl). Ze zal spreken over liefde, relaties en seksualiteit, en er is gelegenheid met haar in gesprek te gaan. 

Zorg dat je erbij bent, zou ik zeggen. We hebben behoefte aan meer dialoog. En meer echte liefde.