Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Willem Maarten Dekker.</p>

Willem Maarten Dekker.

(Foto: Jan van Woerden)
Column

De bal is rond

  •   keer gelezen   Column

Het is weer vlaggetjestijd. Sommige straten zijn helemaal oranje gekleurd, met wapperende vlaggetjes aan lange lijnen en andere versierselen.

Eindelijk doen onze jongens weer mee met een groot toernooi, eindelijk kunnen we de sores van corona en afstand houden loslaten en weer lekker ouderwets gezellig met elkaar een feestje vieren, of samen gedeprimeerd het licht uitdoen, mochten ze verliezen. Ineens kun je je buurman in oranje shirt en pruik tegenkomen, al jodelend: ‘We zijn er weer bij en dat is prie-hie-ma, viva Hollandia!’ Gek zijn is gezond, zong Stef Bos, en zo is het.

We doen er hier thuis ook graag aan mee. Met onze inkopen in de supermarkt hebben we al drie Lego-stadions kunnen bouwen, inclusief de reclameborden van de Plus voor langs de lijn, die je erbij krijgt. Niet voor niks, er moet wel wat aan verdiend worden natuurlijk.

Verder hebben we een poule ingesteld. We leggen ieder één euro per wedstrijd in. Wie de uitkomst van de wedstrijd goed voorspelt, kan dan toch zomaar nóg een oranje tompoes voor zichzelf aanschaffen. 

De uitslag van de wedstrijd tegen Noord-Macedonië (0-3 voor Nederland) werd goed geraden door een dochter die er de ballen verstand van heeft en het ook niet de moeite waard vond om te kijken. Wij, de anderen, werden onder onze oranje pruiken groen van ellende dat wij het fout hadden en zij goed, maar daarna konden we er wel om lachen.

Wat ik ook zo leuk vind aan dat voetbal, is dat eindeloze ouwehoeren op tv. Het is natuurlijk jammer dat de grootste Nederlandse filosoof aller tijden, Johan Cruijff, niet meer leeft. Wij proberen zijn gedachtenis levend te houden door zijn legendarische uitspraken geregeld te herhalen.

Voor één uitspraak van Johan Cruijff hoeft het geen voetbaltijd te zijn:
‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet’

Op het juiste moment roep ik: ‘Je moet ook schieten, anders kun je niet scoren!’ of ‘Voor een slechte voetballer heeft hij een hele goede techniek’. Voor één uitspraak van hem hoeft het zelfs geen voetbaltijd te zijn: ‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet’. Briljant.

Maar ook zonder J.C. is het nog een genot om te kijken naar het altijd even uitgestreken gezicht van Frank de Boer en te luisteren naar de interviews en het commentaar achteraf.

Het leuke is ook dat er tegenwoordig vrouwen aan tafel mogen meepraten over het voetbal. Zij blijken dat ook net zo goed te kunnen. Dat vind ik echt het summum van vrouwenemancipatie, het toppunt, het einde: als vrouwen net zo kunnen zwammen over voetbal en met net zo’n pokerface ‘de bal is rond’ kunnen zeggen als mannen. Nu zijn we echt helemaal gelijk.

Via Tsjechië, Wales, Duitsland en Portugal pakken wij de beker, let maar op. Geniet ervan mensen, want daarna moet je weer een hele poos wachten.


*Toevoeging redactie: deze column is geschreven voordat Nederland er zondag tegen Tsjechië uitvloog.

Meer berichten