Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Willem Maarten Dekker.</p>

Willem Maarten Dekker.

(Foto: Jan van Woerden)
COLUMN

Petities

  •   keer gelezen   Column

Petities.nl is een mooie website voor wie zich verveelt of wie even een virtuele vuist in de lucht wil steken. Via vele tientallen petities kun je je mening afgeven. Ben je voor het behoud van de Schiedamsche Spoelingschuit? Geen idee wat dat voor ding is, maar klinkt goed, en voor zijn voelt ook goed: tekenen! Vind je ook dat de Ypeloweg veilig moet worden? Al woon je er 300 kilometer vandaan, teken de petitie! Heerlijk. 

Als ik een therapeut was, dan zou ik tegen een cliënt vol frustraties zeggen: ‘Mevrouw, gaat u lekker een middagje alle petities ondertekenen, dat geeft een geweldig goed gevoel. En het is gratis. En vergeet u niet daarna lekker uw hoofd te legen in het Bentwoud.’

Het Bentwoud, dat is toch wel het mooiste stukje natuur in onze buurt. Voordat wij hiernaartoe kwamen, woonden wij in het oosten van het land. Daar kijken ze niet op een kilometer meer of minder groen. Het was daar normaal om de horizon te kunnen zien, de echte, dus zonder allemaal menselijke frutsels ervoor. 

Een paar nachten per jaar sliepen we in onze tuin, die zo groot was als een klein woonwijkje, en telden de sterren, als Abraham. Ja, je kon daar echt sterren zien.

Wat willen we toch met de wereld, helemáál asfalteren?

De natuur hier in de buurt kwam mij erg pietepeuterig en benauwd over. Pas als je bij de zee bent en met je rug naar het land gaat staan, heb je horizon. Totdat het Bentwoud kwam. Eindelijk echte ruimte, en prachtig aangelegd. Met beleid is het verdeeld in water en land, in bossen, bosjes en velden, fiets- en wandelpaden. 

Nu het er een poosje is, komt er steeds meer variatie in de plantengroei. Je ziet en hoort er steeds meer vogelsoorten. De natuur heeft daar in het Bentwoud duidelijk plezier. En je kunt de horizon zien.

Laatst liep ik er weer, hoofd in de wolken, blik op oneindig, schrik ik me ineens het apezuur. Ik sta voor een groot bord: “Geniet u hier van rust en ruimte? Of heeft u liever een weg met 15.000 auto’s per dag? Samen kunnen we er nu nog wat aan doen! Teken de petitie.”

De angst sloeg mij om het hart. Waar ik moet ik heen als ze dit óók weer opknippen? Als een speer naar huis gefietst. Met bibberende vingers naar petities.nl gegaan. Getekend. Langzaam weer rustig geworden. 

Wat willen we toch met de wereld? Helemáál asfalteren? Die weg is nergens voor nodig! Die weg maakt ons leven niet beter maar sléchter! Koester je leefomgeving! Teken de petitie!

Meer berichten