Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Willem Maarten Dekker.</p>

Willem Maarten Dekker.

(Foto: Jan van Woerden)

‘Jij bent helemaal wuppie!’

  •   keer gelezen   Column

We hebben er sinds kort een woord bij: wappie. Van bijwoord (‘hij is wappie’) promoveerde het tot zelfstandig naamwoord. De (virus)wappies zijn de volgelingen van Willem Engel en anderen die ‘niet aan corona doen’. Youp van ’t Hek zong een liedje over ze, waarin hij de spot nog een beetje opdreef, en zo’n wappie aan het eind zelf laat sterven aan corona. Allemaal lachen.

En dat is goed, als we dan ook maar een beetje om onszelf lachen. Volgens mij zijn we allemaal een beetje wappie geworden van dat eindeloze binnen zitten toch? Ik ben er zelf in elk geval behoorlijk sappel van, en als ik 17 was zou ik lekker stiekem af en toe een keet bezoeken en een biertje drinken met een paar vrienden. Je zou toch helemaal gek worden van die avondklok, en van dat staren naar je laptop de hele dag.

Ja, we zijn allemaal een beetje wappie geworden van deze crisis. De virusgekkies zijn een beetje doorgeschoten in hun gevoel van vrijheid-blijheid en ‘mij kan niks gebeuren’. 

Maar anderen zijn dan weer doorgeschoten in hun angst voor het virus. In de auto stappen is nog altijd een stuk gevaarlijker dan zonder mondkapje ‘goedemorgen’ zeggen tegen dat vriendelijke meisje achter de kassa. En wat zou het leuk zijn als zij weer zonder mondkapje zou teruglachen.

Dat we allemaal een beetje wappie zijn geworden, blijkt wel uit het feit dat we niet meer zo goed om onszelf kunnen lachen. Weet je nog dat moment een jaar geleden, dat onze Mark op de eerste persconferentie afkondigde dat we voortaan geen handen meer mochten gegeven en hij prompt zijn buurman een hand gaf? Iedereen moest lachen. Even ontspanning. 

Maar een jaar later zijn de spanningen in de samenleving behoorlijk opgelopen. We maken elkaar uit voor van alles en nog wat. Op de verkiezingsposters van Rutte, die in Waddinxveen hangen, heeft hij een snorretje gekregen, alsof hij een soort Hitler zou zijn. Zo gaat het over en weer.

‘En als we scoren slaan we een arm om onze virusgekke buurman’

Noem een ander geen wappie, zou ik zeggen, maar lach een beetje om ons allemaal. Dus ook om jezelf. Hoe zo’n klein virus ons allemaal de kop gek heeft weten te maken. En ga dan over van wappie naar wuppie.

Ken je ze nog, de wuppies? Van die leuke pluizige welpjes die Neerlands grootgrutter cadeau deed bij de boodschappen, ten tijde van het WK van 2006. Het wordt weer tijd dat de wuppie terugkomt en ons verenigt. Laten we er een tof compliment van maken: ‘Jij bent wuppie!’ Jij bent geweldig!

Gelukkig, tot november nog maar, dan staan we in Qatar. En als onze jongens dan scoren, slaan we een arm om onze virusgekke buurman, en roepen: ‘Jij bent helemaal wuppie!’

Meer berichten