Afbeelding

Weg wantrouwen, weg!

Column 278 keer gelezen

Het kan aan mij liggen, maar is een gebrek aan vertrouwen niet hét probleem waar we in Nederland mee kampen? Het Kan Aan Mij Liggen – misschien moeten mijn columns voortaan HKAML'tjes heten. Ik ben geen socioloog, slechts een columnist die ook maar wat rondkijkt en zich verwondert.
Over precies een maand mogen 'wij' naar de stembus. 'Wij' mogen ons op die ene woensdag over twee dingen uitspreken: over de zogenoemde sleepwet en over de samenstelling van de raad van de gemeente waar we in wonen. Een democratische delicatesse – let wel: met nasmaak voor eigen rekening. Ik kan me moeilijk aan de indruk onttrekken dat Nederland zich brommend buigt over dat democratische dessertje.
Het kan aan mij liggen, maar mijn oren piepen van het gebrek aan vertrouwen. Politici worden niet vertrouwd omdat ze het één zeggen en het ander doen. (Is dat niet opgelost als de wantrouwer stemt op de partij die qua standpunten diametraal tegenover zijn voorkeurspartij staat..?) Media worden niet vertrouwd; die blazen dingen op of halen dingen uit hun verband.
Europese Unie, kerk, universiteit, politie, bestuurders: niet te vertrouwen! Geld wordt gegraaid, personeel gepaaid, de burger genaaid en de waarheid verdraaid. Je mag de draak niet steken en je mening niet spreken. Politiek correct heeft ons genekt!
Wantrouwen is gezond, zei men op de School voor Journalistiek. Gezond wantrouwen is gezond, ja. Gezond wantrouwen regelt controle: kabinet door kamer; kamer en kabinet door krant; krant, kamer en kabinet door ons. Wantrouwen moet gezond zijn voor het nuttig kan zijn. Met de griep worstelen we al genoeg, laten we elkaar niet aansteken met waardeloos wantrouwen nu de lente lonkt en stemhokjes uit de grond omhoogschieten.
Dat jij-bakken van de Norse Nederlander – daarmee doel ik niet zozeer op jou als wel op mezelf en de rest – is het probleem. Het kan aan mij liggen, maar is de tegenbeweging niet juist dat gewantrouwde bolwerken doen alsof ze in de kerk geboren zijn? Media, politici, wetenschap: ze willen niks liever dan aansluiten bij de levenswereld van de burger en zetten de deuren open. Vertel het ons!
In de Hart van Holland-voorstelronde in Zuidplas stelt kandidaat-raadslid Pien Meppelink (CDA) raadsleden voor als buren bij wie je kunt aankloppen. In diezelfde reeks pleit Martin Damen (PvdA/GroenLinks) voor verzoenende politiek, gericht op burgerbelangen. In de campagne gebruikt VVD hashtags om bij jongere stemmers aan te sluiten: van #partijvooriedereen tot #datdoejemaarergensanders. Je hoeft het niet met alles eens te zijn – dat is zelfs af te raden – maar als ik het zo hoor zijn deze mensen als raadsleden te vertrouwen. Volgens mij heeft de Norse Nederlander verkeerde verwachtingen. Die voelt zich niet gehoord omdat de wereld niet draait in de richting die hij 'm duwt. Die voelt zich niet gehoord omdat zijn wil niet wet wordt. Het kan aan mij liggen, maar zo zijn we toch niet vertrouwd?