De gemeenteraad wil koste wat kost het Gouwebos sparen. (foto: archief Hart van Holland)
De gemeenteraad wil koste wat kost het Gouwebos sparen. (foto: archief Hart van Holland)

Plan voor Boskoopse brug zorgt voor opluchting in Waddinxveen

Algemeen 586 keer gelezen

Waddinxveen - De Waddinxveense gemeenteraad staat achter de plannen van de gemeente Alphen aan den Rijn om een tweede oeververbinding bij Boskoop te maken om het verkeer in de regio te ontlasten. 

Door Erik van Leeuwen

Alphen presenteerde onlangs een nieuw plan voor een tweede oeververbinding. In het plan betaalt de provincie de oeververbinding en de gemeente de omliggende infrastructuur. De oeververbinding moet komen bij de rotonde aan de Halve Raak. Wethouder Relus Breeuwsma van Verkeer en Mobiliteit zei onlangs dat Alphen zelf verantwoordelijkheid moet nemen. Hij noemt het plan ‘een ultieme poging’ om tot een oplossing te komen. Volgens Breeuwsma moet er een oplossing komen voor de Zijde en biedt een tweede brug bij Boskoop die. 

Een extra oeververbinding over de Gouwe om de bereikbaarheid van het gebied te vergroten, is al een tijd punt van discussie. Bij Beter Bereikbaar Gouwe (BBG), het samenwerkingsorgaan van de gemeenten in het gebied, kwamen in het verleden meerdere opties voor een nieuwe brug langs. Daarbij werd ook gesproken over een extra brug bij Waddinxveen en een weg door het Gouwebos. Waddinxveen was daar echter fel op tegen. Vorig jaar stuurde het college namens de gemeenteraad een mail waarin het aangaf dat deze optie onbespreekbaar was.
Het plan van Alphen om in Boskoop voor een tweede brug te gaan, zorgt voor opluchting in de Waddinxveense gemeenteraad. “Wij hebben altijd gezegd dat een oeververbinding ter hoogte van de Halve Raak logisch leek”, reageert Andrea van der Ploeg namens de VVD. “We zijn blij dat een plan met een weg door het Gouwebos niet wordt uitgewerkt.” CDA-fractievoorzitter Peter Besuijen laat zich in soortgelijke woorden uit. “Het is fijn dat het Gouwebos veilig is.” Corné Verduijn (PCW) noemt het plan van Alphen de ‘beste oplossing’. Wethouder Femke Vleij houdt nog wel een flinke slag om de arm. “Het plan valt buiten de BBG. Het is nog even de vraag hoe de provincie ertegen aankijkt.”