Een van de beelden - destijds De Sfinx genoemd - van de hand van Agnes Berck. (foto: Dick-Jan Thuis)
Een van de beelden - destijds De Sfinx genoemd - van de hand van Agnes Berck. (foto: Dick-Jan Thuis)

Uit het ‘Thuis-archief’: beelden uit het verleden: zomerse kunstbeleving in 1978

Algemeen 310 keer gelezen

Waddinxveen - Dick-Jan Thuis, beheerder van de facebookpagina Parel aan de Gouwe duikt regelmatig zijn omvangrijke archief in en komt elke keer weer ‘een parel’ tegen. Op onregelmatige basis deelt hij zijn vondsten met de lezers van Hart van Holland. Deze week: ‘Een zomerse kunstbeleving’.

“In de warme zomer van 1978 werd het Burgemeester Warnaarplantsoen getransformeerd tot een betoverend schouwspel van beelden en kunst. Onder de stralende zon opende W.G. van Baarle, televisieregisseur en lid van de gemeentelijke commissie voor kunst, cultuur, recreatie en jeugd, op een memorabele woensdagmiddag de beeldententoonstelling van de vereniging Caroluskring. Die kring, opgericht door kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Haagsche Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, bracht niet alleen een scala aan beeldhouwwerken naar het dorp, maar ook een gevoel van verbinding tussen kunst en gemeenschap.

De expositie, geopend in de voormalige kantine van tennisvereniging Waddinxveen, bood bezoekers een uitnodigende rondwandeling langs indrukwekkende creaties. Van betoverende bronzen beelden tot stalen constructies die de verbeelding prikkelden; iedere kunstenaar bracht zijn unieke visie tot leven. De meeste werken stonden in het Warnaarplantsoen, waar ook het intrigerende Rhomboëder van Jim Mulder stond, uitgevoerd in staal en beschikbaar voor de prijs van 12.000 gulden. Ook enkele werken sierden de hal van het raadhuis, waardoor de kunst zich verspreidde. De tentoonstelling was niet alleen een visueel feest, maar ook een uitnodiging voor participatie. Een fotowedstrijd gaf amateurfotografen de kans de pracht van de beelden vast te leggen in zwart-wit. De winnaars werden gehuldigd door wethouder A. H. van Gent, die de artistieke bijdrage van de lokale gemeenschap erkende. De beeldententoonstelling van de Caroluskring was niet slechts een momentopname, maar een levendige herinnering aan de kracht van kunst om mensen samen te brengen en de ziel van een gemeenschap te verrijken. Tot en met 5 juli 1978 konden bezoekers genieten van de zomerse kunstbeleving, die nog steeds warme herinneringen oproept bij degenen die het geluk hadden het te mogen ervaren. De fotowedstrijd bood niet alleen een kans voor amateurs om hun vaardigheden te tonen, het bood ook een moment van reflectie op de diverse interpretaties van de tentoongestelde kunstwerken. De gemeenschap werd aangemoedigd zichzelf uit te drukken door de lens van de camera, waardoor een dialoog ontstond tussen kunstenaars en toeschouwers. Kortom, de beeldententoonstelling van 1978 in het Burgemeester Warnaarplantsoen was niet alleen een cultureel evenement, het was ook een viering van creativiteit, verbondenheid en gemeenschap. Het blijft een gedenkwaardig hoofdstuk in de geschiedenis van ons dorp, een moment waarop kunst de harten en geesten van mensen verenigde en inspireerde.”