Kasper van der Heide (rechts) nam mensen mee op hazensafari. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Kasper van der Heide (rechts) nam mensen mee op hazensafari. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Hazen kiezen het hazenpad tijdens hazensafari in Bentwoud

Algemeen 583 keer gelezen

Waddinxveen/regio - De hazen van het Bentwoud lieten zich slechts een paar tellen zien en renden daarna snel weer weg. Het deerde de deelnemers aan de hazensafari niet. Woensdagmiddag 21 februari was een wandeling sowieso lekker door de bagger en in de wind. En het gezelschap was precies voor de bui weer terug bij het start- en eindpunt op de parkeerplaats. 

Achttien deelnemers konden zich aanmelden en die waren er ook. Natuurgidsen Mireille van Duuren en Kasper van der Heide vertrokken ieder in een andere richting met de helft van de groep om uiteindelijk gelijktijdig op de plek te komen waar de meeste kans is om hazen te spotten. Een waarschuwing ging vooraf dat het nooit zeker is of de hazen zich zouden laten zien. Van Duuren: “Vorig jaar zagen we er veertig, nu bij de voorronde maar twee.

De groep van Van Duuren zag er drie, die van Van der Heide slechts twee, maar wel boksend. Boksen is een onderdeel van het paringsritueel van hazen, ofwel het rammelen. De rammelaars (mannetjes) en moeren (vrouwtjes) maken er een heel spel van om elkaar te veroveren. Van der Heide wist er veel over te vertellen. De 72-jarige ging zich pas na zijn pensioen verdiepen in de natuur. Sindsdien is hij elke donderdagochtend bezig met het onderhoud van het Bentwoud. Hij vertelde hoe de rammeltijd van hazen verloopt en liet keutels zien. “Hazen eten hun keutels op om aan extra vitamines te komen.” Hij wees ook op de eerste bloemen van klein hoefblad en paardenbloem, op heksensnot, het braaksel van een reiger of van een vos na het eten van een kikker. De safari ging niet over gebaande paden, maar dwars door de beplanting. “In het Bentwoud mag je overal lopen.” Tess (9) en Jailynn (7) logeerden bij opa in de krokusvakantie en gingen mee op hazensafari. De tweelingzusjes Juna en Nika (10) waren er met hun oma. Alle vier de meiden vonden het ‘very nice’ in het Bentwoud. Het allerleukste? “Slootje springen”. Staatsbosbeheer organiseert geregeld excursies in het Bentwoud. De volgende staat gepland op zaterdag 16 maart en gaat over korstmossen.