Stefano Buffoli: “We maken voor de toekomst bewuste keuzes.”
Stefano Buffoli: “We maken voor de toekomst bewuste keuzes.”

Nieuwe voorzitter voor nieuwe fase ASW

Algemeen 612 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - ASW staat voor grote veranderingen. De groei van het aantal leden, de ontwikkeling van het prestatievoetbal en de komst van de Gouwehal brengt de fusieclub in een nieuwe fase van de historie. Mét een nieuwe voorzitter: de 52-jarige Stefano Buffoli.

Door Erik van Leeuwen

Eén van de eerste daden van Buffoli was de presentatie van de nieuwe trainer van de selectie, Arian Koning. Hoewel hij pas in maart officieel door de leden van ASW zal worden benoemd, oefent hij alle taken al uit. “We dachten nog even de ledenvergadering te vervroegen naar november of december, maar dat is al een drukke periode”, zegt de opvolger van Gé Smakman, de voorzitter die het ASW-schip in zwaar weer rechtop hield. “Ondertussen heeft Gé allerlei taken aan mij overgedragen.”
Buffoli stond al langer bovenaan het lijstje van potentiële opvolgers van Smakman. “Gé heeft me al eens benaderd. Toen heb ik nee gezegd omdat ik penningmeester was van manege Reigersburgh en een bedrijf met zeshonderd man te runnen heb. Ik kon me niet in vieren delen.”
Een tweede poging van Smakman om Buffoli binnen te halen, had wel succes. “Ik ben vorig jaar gestopt als penningmeester van de manege. Gé kreeg daar lucht van. ‘Geef me een jaar de tijd’, was mijn antwoord. Daar nam Gé echter geen genoegen mee. Hij zei dat de club voor grote veranderingen stond. Als ik zou wachten zou ik midden in dat proces vallen met het risico dat ik achter de feiten aan zou hollen.”
ASW heeft de afgelopen jaren een belangrijke stap voorwaarts gemaakt. De financiën zijn op orde gebracht en de vereniging kan bogen op een trouw vrijwilligerslegioen. “We gaan een nieuwe fase in”, meent Buffoli. “We hebben een jong en ambitieus bestuur dat de processen in goede banen wil leiden.”
Op de eerste plaats is daar de ledengroei. Het afgelopen jaar zag ASW het aantal jeugdleden bijna verdubbelen. “Die groei brengt uitdagingen met zich mee. En keuzes, die we moeten maken. Om capaciteitsproblemen te voorkomen zijn we bezig een plan te maken waarmee we die groei goed kunnen managen. Ik noem dat parkmanagement. We willen een goede voetbalpiramide creëren, waarbij per leeftijd plaats is voor een x-aantal spelers. We zetten niet in op veel seniorenteams, tenzij zij voetballen op zondag.”
Parallel aan die denkwijze lopen ook de ambities om prestaties te ‘faciliteren’. “Uiteindelijk wil iedereen winnen. We proberen daarvoor de voorwaarden te creëren”, aldus Buffoli, die het vastleggen van hoofdtrainer Arian van Herk ziet als volgende stap in de ontwikkeling van het selectievoetbal. “Onze huidige trainer Justin Sterk heeft dat niet vanaf nul, maar vanaf min één opgebouwd. Ik heb diep respect voor de wijze waarop hij dat gedaan heeft. We willen nu de volgende stap gaan zetten.”

De komst van de Gouwehal op het terrein ASW heeft ook grote impact. De club heeft afgesproken dat zij de horeca gaat verzorgen. “We zijn hard op zoek naar een beheerder”, zegt Buffoli. “We hopen dat onze zaalteams snel in de hal gaan spelen. Dat zou voor ons voelen als een verloren kind in de armen sluiten.”