Wilma Plaizier-Omon (30 jaar) ontving een Zilveren Hefje voor het kampioenschap bij het NK Scherpschieten (tekst en foto: Annette van den Berg)
Wilma Plaizier-Omon (30 jaar) ontving een Zilveren Hefje voor het kampioenschap bij het NK Scherpschieten (tekst en foto: Annette van den Berg)

Bijzondere sporters onderscheiden

Algemeen 270 keer gelezen

Waddinxveen- Scherpschutter Wilma Plaizier-Omon en de karateka-broers Sem en Dave Kientz kregen donderdagavond 15 februari allemaal een gemeentelijke onderscheiding voor hun sportprestaties.

“Zo’n grote sportprestatie leveren, vergt veel. Je komt niet zomaar zover”, complimenteerde wethouder Brigitte Leferink. “Daar heb je de morele steun voor nodig van familie en de mensen om je heen.” Ze sprak de hoop uit dat de drie sporters het stokje door zullen geven en de mentaliteit die nodig is voor sportprestaties overbrengen op anderen.

Wilma Plaizier-Omon kreeg een Zilveren Hefje voor haar prestaties bij de Nederlandse kampioenschappen scherpschieten op het onderdeel ‘luchtgeweer 10 meter in 3 houdingen’ (liggend, knielend en liggend-knielend). Plaizier-Omon is aangesloten bij een schietvereniging in Rotterdam, niet in Waddinxveen. “Voor mij zijn de openingstijden daar beter.” Plaizier-Omon is tijdelijk gestopt met schieten. Ze is in verwachting en de ‘knallen’ op de schietbaan zijn niet goed voor een ongeboren kind.

Al generaties lang wordt er geschoten bij de familie van Wilma. Haar echtgenoot werd hierdoor aangemoedigd. Hij ging zijn vrouw in 2019 voor door al een kampioenschap te winnen en een hefje te krijgen. Voor dames is het lastiger om deelnemers voor een team te vinden om zo aan wedstrijden mee te kunnen doen. 

Dat Dave Kientz (21) een topkarateka is, wist Waddinxveen al langer. In 2019 werd hij al geëerd met een jeugdonderscheiding (in 2021 kreeg hij het Zilveren Hefje en vorig jaar werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, red.). Wethouder Leferink verwacht nog veel meer van hem. “Je bent nog zo jong.” Voor het Gouden Hefje is het haar inziens nog te vroeg. 

Dave kreeg een beeldje voor het behalen van de eerste plek tijdens het wereldkampioenschap bij het Kyokushin karate. 

De broer van Dave Kientz,  Sem (17) werd ook in het zonnetje gezet. Hij ontving een jeugdonderscheiding voor zijn tweede plek op het Kumité en Katatoernooi op het Europees Kampioenschap.

Hij kwam uit in de categorie jongens 16-17 jaar onder de tachtig kilo. Het was hun oudere broer die bij de familie Kientz met karate begon, maar Joey (22) stapte over op outdoorsporten. “Hij zou de beste van ons drie zijn”, meent Dave. Moeder Wendy is blij dat haar zoons veel sporten. “Het zijn adhd’ers. Ze zijn echt niet leuk als ze niet zouden kunnen sporten.”