Met het meest gestrekte been is Claudia Oranje op de Weissensee.
Met het meest gestrekte been is Claudia Oranje op de Weissensee.

Waddinxveense gaat voor podiumplek

Algemeen 478 keer gelezen

Waddinxveen - Bij de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk is de 30-jarige Claudia Oranje uit Waddinxveen op 31 januari van dit jaar dertiende geworden bij de wedstrijdrijders. Deze week wil ze ‘dat kunstje’ opnieuw doen en een podiumplek zien te bemachtigen bij het marathonschaatsen op natuurijs in Zweden. 

Dinsdag 20 februari is ze naar Zweden vertrokken, samen met partner en coach Robbin Pieterman. Hij geeft haar aanwijzingen, motiveert haar en begrijpt haar als voormalig topsporter (hardlopen) als geen ander. Wie sport op dit niveau bedrijft, moet er wat voor over hebben: veel vakantiedagen gaan op aan trainingen of wedstrijden - in het buitenland - en financieel is het geen vetpot (Oranje kan altijd sponsors gebruiken). Ze werkt daarnaast 32 uur per week bij de gemeente Zoetermeer als projectbeheerder. Maar ze doet in haar vrije tijd niets liever dan sporten.
Schaatsen houdt veel meer in dan glijden op ijzers, weet Oranje. “Ik train met wielrennen, ik loop hard en doe aan krachttraining. Daarnaast sta ik uiteraard regelmatig op de ijsbaan in Den Haag. Ik train wekelijks, samen met andere marathonschaatsers.” Marathonschaatsen past echt bij Oranje. “Ik ben niet zo explosief, maar meer een diesel die langzaam op gang komt. Wat deze vorm van schaatsen zo leuk maakt? Het spelelement, maar ook de techniek en tactiek maken het leuk. En dan zijn er natuurlijk nog de weerelementen. In Zweden waait het vaak veel harder en is het veel kouder dan op de Weissensee, om maar iets te noemen. Het ijs is daardoor veel stroever en dus zijn die wedstrijden vaak wel wat pittiger.”

Tweehonderd kilometer schaatsen op de Weissensee was overigens ook geen kattenpis. “Daar heb ik heel de zomer op getraind. Ik heb er uiteindelijk zes uur en drie kwartier over gedaan. Het was voor het eerst dat ik de tocht helemaal uitreed.” Haar coach: “In de categorie voor wedstrijdrijders moet je aardig meekomen, anders word je van het ijs gehaald. Zo werkt dat nu eenmaal. Dat is topsport. Van de 80 schaatsers in die categorie, zijn er uiteindelijk maar 35 of 40 over de streep gekomen. Dan is een dertiende plek toch heel aardig. Maar nu gaan we voor een podiumplek.” Oranje knikt instemmend. “Zeker. Ik ben goed in vorm, geen blessures (afkloppen) en ik geniet volop.” Al zegt Oranje er eerlijk bij dat ze het ook wel weer fijn vindt om na bijvoorbeeld twee weken Weissensee weer aan haar bureau in Zoetermeer te mogen zitten en met iets heel anders dan sport bezig te zijn. “Dat is misschien wel het verschil met een op en top topsporter.” (Nicole Lamers)

Claudia Oranje steekt een hoop tijd en geld in haar sport.