Knippend en plakkend werd er gewerkt aan speeltuinontwerpen terwijl de burgemeester toekeek. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Knippend en plakkend werd er gewerkt aan speeltuinontwerpen terwijl de burgemeester toekeek. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Knutselen aan nieuwe speeltuin

Algemeen 502 keer gelezen

Waddinxveen - Het Waddinxveense kindercomité mocht zich de afgelopen week buigen over de inrichting van de speeltuin van de nieuwe woonwijk ’t Suyt 2. Klimmen, schommelen en wippen bleken nog net zo populair als vroeger.

“Wie kan mij even helpen?”, roept Daan tijdens het knutselen aan de nieuwe speeltuin. “Ik wil een 3D-ontwerp maken.” De Gouwezaal in het gemeentehuis is deze woensdag 7 februari eens een keer niet het domein van ambtenaren.

Op de tafel liggen scharen, plakband en allerlei knutselmateriaal. De leden van het kindercomité (een nieuw comité dat samen met de kinderburgemeester ideeën bedenkt om Waddinxveen leuker te maken voor kinderen en komt vier keer per jaar op woensdagmiddag bij elkaar in het gemeentehuis, red.) zijn gevraagd een schetsontwerp te maken voor een speeltuin die in ‘t Suyt 2 moet komen. Projectmanager Claire Boels van ‘t Suyt 2 kan naar eigen zeggen wel wat hulp gebruiken van de kinderen van de basisscholen. “Jullie moeten daar immers spelen. En jullie zijn ook ervaringsdeskundigen.” 

Door Boels worden kaders meegegeven. Zo mag er bijvoorbeeld geen zandbak komen, vanwege de rugstreeppad in het gebied. Rugstreeppadden houden van zand en gaan daar dan hun winterslaap doen. De kinderen knikken. Spelen is leuk, heel leuk zelfs, maar dat mag niet ten koste gaan van dieren. Om de liefde voor de dieren kracht bij te zetten, verschijnt er op één de schetsen al snel een huisje voor zwerfkatten. 

De aanmoediging van Boels om niet te klein te denken is niet aan dovemansoren gericht. Al snel moet zij terugkomen op die woorden, als er hardop nagedacht wordt over een strand. “Denk niet te klein, maar ook niet too much.” 

Het speeltuintje, met maximaal drie grote toestellen, moet in het hart van het park komen. Andere onderdelen in het park zijn een schapenweide en een plukbos.

“We zijn aan het experimenteren met allerlei bomen”, zegt Reinier Feenstra. Hij is bij de gemeente werkzaam op de afdeling openbare ruimte. 

Op zijn vraag waarom het belangrijk is dat er veel bomen zijn in Waddinxveen, krijgt hij een uitgebreid en duidelijk antwoord van Guido Brandenburg. Volgens de leerling van de Dick Bruna school zijn bomen belangrijk voor de leefbaarheid en biodiversiteit. Feenstra knikt instemmend. 

Hij vertelt dat de gemeente steeds dieper nadenkt over hoe de openbare ruimte mooier, maar ook effectiever kan worden ingericht. Niet voor niets werd voor de laatste Boomfeestdag gekozen voor het aanplanten van nieuwe bomen op het speeleiland in Triangel. Feenstra: “Bomen zorgen ervoor dat vocht langere tijd wordt opgenomen, maar ze zorgen ook voor verkoeling in periode van grote hitte. Het viel mij op dat speeltoestellen in de zomer bloedheet waren. Dat verklaarde waarom kinderen er niet speelden.”