De onveilige bomen aan de Plasweg zijn door de gemeente gemerkt. (foto: Nicole Lamers)
De onveilige bomen aan de Plasweg zijn door de gemeente gemerkt. (foto: Nicole Lamers)

Bomen Plasweg nu als ‘onveilig’ bestempeld door essentaksterfte

Algemeen 942 keer gelezen

Waddinxveen - Uit onderzoek is volgens de gemeente Waddinxveen gebleken dat er 24 bomen langs de Plasweg gekapt moeten worden. De bomen zouden besmet zijn met de essentaksterfte. 

De essentaksterfte is een veelvoorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door een agressieve schimmelziekte. Als de boom besmet is met de schimmel, sterft de boom langzaam af. 

Bomen van ziek naar onveilig

Tijdens de jaarlijkse controle van de gemeente kwam onlangs naar voren dat meerdere bomen onveilig zijn. De bomen die besmet zijn met de essentaksterfte worden in de gaten gehouden en ieder jaar gecontroleerd. De aangetaste delen worden gesnoeid om het gevaar van vallende takken te verminderen. De bomen die nu gekapt gaan worden zijn volgens de gemeente echt als ‘onveilig’ bestempeld en moeten daarom verdwijnen. Er zijn geen middelen beschikbaar om essentaksterfte tegen te gaan.
In de week van 12 februari worden in totaal 16 bomen langs de Plasweg gekapt. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een kans bestaat dat in de 8 andere ‘onveilige’ bomen dieren verscholen zitten. Daarom worden er nu niet 24, maar 16 bomen gekapt. De overige 8 worden eerst verder onderzocht. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer langs de werkzaamheden blijven gaan.

De gemeente benadrukt dat meestal een nieuwe boom wordt geplant op de plek waar een boom gekapt wordt. Dat gaat nu niet, omdat de Plasweg volgens de gemeente onderhoud nodig heeft. Hierover was al de nodige commotie ontstaan met omwonenden die de karakteristieke weg graag wil behouden zoals die nu is.