Yvon Nieuwenburg en Conny van der Weele zijn vrijwilliger bij Camino.
Yvon Nieuwenburg en Conny van der Weele zijn vrijwilliger bij Camino. Robbert Roos
Advertorial

‘Stap gewoon eens binnen en kijk hoe het voelt’

Algemeen 260 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt krijg je te maken met veel verdriet, vragen en onzekerheden. Centrum Camino in Nieuwerkerk is een inloophuis voor inwoners van Zuidplas en omgeving die leven met kanker, voor hun naasten en nabestaanden. Hier ben je welkom als je zelf ziek bent of bent geweest, maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. Vrijwilligers vervullen bij Centrum Camino een belangrijke rol.

Een op de twee mensen in Nederland krijgt vroeg of laat met kanker te maken. Er is dus een grote groep mensen die veel baat zouden kunnen hebben bij de activiteiten die Camino organiseert. Daar zijn veel vrijwilligers voor nodig. Yvon Nieuwenburg en Conny van der Weele zijn al geruime tijd als vrijwilliger actief. De een drie jaar, de ander al zeven jaar. “We zijn gevraagd door voormalig huisarts en bestuurder bij Camino Engelien Geerdink”, vertellen ze enthousiast. “Ik was niet specifiek op zoek naar vrijwilligerswerk en was al actief voor het wandelevenement Samenloop voor Hoop”, licht Yvon toe. “Het vrijwilligerswerk als gastvrouw past echter goed bij mijn situatie dus heb ik ja gezegd.”

Conny is als gastvrouw verantwoordelijk voor de boodschappen en de lunches op vrijdag- en woensdagmiddag. Yvon is als gastvrouw betrokken bij de lichaamsmassages. Voor je als vrijwilliger aan de slag gaat krijg je vanuit Camino eerst een goede opleiding. “Daar heb ik echt veel van geleerd”, benadrukt Yvon. “Vooral praktische tips en goede handvatten hoe je een gesprek met een gast aan kunt gaan.” Het maakt dan ook niet uit of je jong of al wat meer ervaren bent. Kanker maakt immers ook geen onderscheid in leeftijd.

De sfeer tijdens de bijeenkomsten en activiteiten is altijd goed. “Men denkt weleens dat je hier alleen verdrietige verhalen hoort maar dat is zeker niet waar”, benadrukken de dames. “Het is vaak heel gezellig en er zijn regelmatig goede gesprekken tussen de gasten onderling of met de vrijwilligers. Iedereen staat voor elkaar klaar en vangt elkaar op als daar behoefte aan is. Het activiteitenaanbod is erg breed; van een koor tot creativiteit en van ontspannen massages tot samen een lekkere wandeling maken. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen, en kun je als gast precies de krenten uit de pap halen.”

Bij Camino zijn uitsluitend vrijwilligers actief. Dat zien Yvon en Conny als een groot pluspunt. “We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Daarom is er nooit discussie of gedoe. Bovendien krijg je van de gasten veel gezelligheid en dankbaarheid terug.”

Voor mensen die twijfelen of vrijwilligerswerk iets voor hen is hebben Yvon en Conny een tip. “Kom gewoon eens langs bij Camino en ervaar zelf hoe het voelt. Vrijwilligerswerk is echt niet moeilijk. Iedereen accepteert elkaar en je kunt altijd bij elkaar terecht voor steun.”
Als je denkt iets te kunnen en willen betekenen voor de gasten of voor Camino, neem dan contact op via WhatsApp 06 30 22 86 83 of via mail: trudy.walschots@centrumcamino.nl. “Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten!”

Afbeelding