Een van de mogelijke opvanglocaties is te vinden aan de Kleikade.
Een van de mogelijke opvanglocaties is te vinden aan de Kleikade.

Spreidingswet betekent voor Waddinxveen 195 vluchtelingen

Algemeen 581 keer gelezen

Waddinxveen - Waddinxveen moet volgens de nieuwe telling van de Spreidingswet meer vluchtelingen opnemen dan aanvankelijk werd gedacht. Het aantal van 195 is ook meer dan waar tot dusver rekening mee werd gehouden bij het kiezen van een opvanglocatie in Waddinxveen, hierbij werd namelijk uitgegaan van maximaal 150 vluchtelingen.  

Door Erik van Leeuwen

Recent werd de Spreidingswet aangenomen door een meerderheid van de Eerste Kamer. Bij de verdeling van het aantal vluchtelingen wordt niet alleen gekeken naar het aantal inwoners van een gemeente, maar ook naar de staat van welvaart. Aangezien dat in Waddinxveen hoger ligt dan gemiddeld komt het aantal hoger uit dan eerst.

Of Waddinxveen daadwerkelijk 195 vluchtelingen gaat opvangen is de vraag. De provincie Zuid-Holland gaat binnenkort in overleg met de regio’s die onderling de vluchtelingen verdelen. De Spreidingswet is officieel per 1 februari ingegaan, maar provincies hebben nog tot 1 november om hun definitieve plannen in te dienen. 

In de gemeenteraad gaan de partijen in elk geval uit van een opvanglocatie van 150 vluchtelingen. “We hebben afgesproken dat als daar iets aan verandert, wij dat van het college te horen krijgen”, zegt VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg. Martin Kraaijestein (PvdA/GroenLinks) deelt dat standpunt. “Om het zuiver te houden gaan we, wat ons betreft, verder met het proces dat is ingezet. Dus met 150 plaatsen. Ik kan me voorstellen dat er straks ergens in het proces een moment komt voor een grotere opgave, maar zolang daar geen sprake van is, moeten we ons als college en raad concentreren op de huidige opgave.”

Van der Ploeg vindt dat de rijksoverheid voor de opvang van extra vluchtelingen eerst maar moet aankloppen bij gemeenten die nu niks doen. “Wij als Waddinxveen zijn volop bezig en nemen onze verantwoordelijkheid. Dat doen zeker niet alle gemeenten.” Hoewel beiden niet vooruit willen lopen op de zaken, kunnen Van der Ploeg en Kraaijestein zich voorstellen dat Waddinxveen aan de taakstelling wordt gehouden. In dat geval sluiten beiden een tweede opvanglocatie niet uit. “Maar voorlopig speelt dat dus niet”, benadrukt Van der Ploeg. 

Volgens Kraaijestein moet er in Waddinxveen eerst een breed draagvlak ontstaan voor de opvang van vluchtelingen. “Het proces dat we doorlopen is de juiste, alleen ontbrak het aan betrokkenheid van de inwoners. We moeten meer doen om die betrokkenheid en daarmee het draagvlak te vergroten.”