Wethouder Brigitte Leferink (midden) deelde damborden uit. (foto en tekst: Robbert Roos)
Wethouder Brigitte Leferink (midden) deelde damborden uit. (foto en tekst: Robbert Roos)

Gratis damborden om sport en schooldamtoernooi te promoten

Algemeen 366 keer gelezen

Waddinxveen - Om het damspel als cultuurgoed te bewaren én te zorgen voor meer regionale bekendheid werden woensdag 31 januari gratis magnetische damborden uitgereikt door wethouder sport en cultuur Brigitte Leferink aan speeltuinvereniging De Overkant, Palet Welzijn, de Rehobothschool en de Bethelschool in het Anne Frank Centrum in Waddinxveen.

Gerda van Herk van Palet Welzijn, Leen Schouten van de speeltuinvereniging en Laura Berkhoven van de Rehobotschool en Bethelschool zijn maar wat blij met de magnetische damborden die beschikbaar zijn gesteld door het comité Gouwe Dam Combinatie. “Daar gaan onze bezoekers vast veel gebruik van maken.” De wethouder kreeg een exemplaar mee voor de collega’s in het gemeentehuis. Overigens ontvangen alle Waddinxveense wijk- en speeltuinverenigingen, de deelnemende scholen, zorgcentra als Larazorg, Bruispunt en Gouwebloem een gratis dambord omdat het locaties zijn waar ontmoeting centraal staat.
De damsport is altijd relatief groot geweest in Waddinxveen. Bij de opheffing van de Waddinxveense damvereniging Excelsior (1906-2006) gaven de leden aan vooral het schooldammen te willen voortzetten. Daartoe werd het comité ‘Gouwe Dam Combinatie’ ingesteld. Volgens Frans de Jonge - huidig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond - is het niet de vraag of er weer een damvereniging komt, maar vooral wanneer. Leferink zei in haar praatje erg blij te zijn met mensen zoals jeugddamtrainer Cor Barelds en arbiter Heja Bos Migchels die ervoor zorgen dat de traditie van schooldammen is voortgezet. Op zaterdag 10 februari vindt zelfs de 50ste editie van het evenement plaats in het Anne Frank Centrum. Bijna alle scholen uit Waddinxveen doen eraan mee. Daarnaast is het toernooi een voorselectie voor viertallen van de groepen 5 tot en met 8 die willen deelnemen aan het provinciale kampioenschap schooldammen. In de aanloop naar deze toernooien worden op de scholen damlessen of workshops gehouden. Volgens Bos Migchels is de damsport nog steeds populair, zeker nu je het ook online kunt spelen met andere spelers waar ook ter wereld.