Wakzwemmen wordt regelmatig geoefend met de kinderen. Ze leren zo niet snel in paniek te raken.
Wakzwemmen wordt regelmatig geoefend met de kinderen. Ze leren zo niet snel in paniek te raken.

Waddinxveense Reddingsbrigade bestaat 50 jaar

Algemeen 802 keer gelezen

Waddinxveen- Eerst jezelf leren redden, daarna komt pas het redden van drenkelingen bij de Waddinxveense Reddingsbrigade. De vereniging bestaat 4 januari precies vijftig jaar. 

Door Annette van den Berg

Bij de reddingsbrigade zwemmen ze elke week met kleren aan. “Hoe jonger de zwemmer, hoe meer kleren hij of zij aan heeft”, legt voorzitter Robert Boomers uit. “Dat is logisch als je weet dat de jongsten leren om zichzelf te redden als ze per ongeluk in het water belanden. Pas als de kinderen een jaar of elf zijn oefenen ze om anderen te redden. In die situatie is het verstandig eerst zelf je schoenen en jas uit te trekken.”

De Waddinxveense Reddingsbrigade werd in 1974 vlak na de bouw van zwembad De Sniep opgericht. In diezelfde periode gebeurde dat ook in andere plaatsen. Bij de oprichting was 90 procent van de leden ook al lid van de EHBO. Al snel werd niet het redden van drenkelingen, maar het voorkomen van verdrinking de doelstelling van de brigade.

Tien jaar na de start telde de brigade 150 junior- en 40 seniorleden. Nu heeft de vereniging al jaren om en nabij de 300 leden, waarvan het gros (170 à 180) jonger is dan 17 jaar. Boomers vindt het jammer dat het schoolzwemmen is afgeschaft. “Elk jaar verdrinken 250 tot 300 mensen. Ongeveer een kwart daarvan zijn kinderen jonger dan vijf jaar. Een andere kwetsbare groep is de groep 15- tot 17-jarigen met een migratieachtergrond die nooit heeft leren zwemmen en dat niet toe durft te geven.” 

Zwemmen bij de reddingsbrigade is relatief voordelig, het lidmaatschap kost 100 euro per jaar. Boomers: “Kinderen kunnen na hun A-diploma bij de reddingsbrigade terecht. Na twee, drie jaar bij ons zwemmen, hebben ze een goede basis waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Veel kinderen doen een jaartje of vijf met ons mee en kiezen dan voor een andere sport.”

Droge redding
De kinderen leren eerst zichzelf te redden, daarna komt de ‘droge redding’ aan bod; het redden met een tak of touw. “Hoe zorg je voor je eigen veiligheid”, dat is volgens Boomers een belangrijk aspect dat ze moeten leren. “Eén slachtoffer is al erg genoeg, laat staan dat het er twee zijn.” De volgende stap is reddend zwemmen en wie het dan nog steeds leuk vindt, gaat leren hoe je in teamverband helpt bij ongevallen met meerdere slachtoffers en bootreddingen. “Daar komt ook theorie bij. Ze halen hun EHBO-diploma, leren inschatten wanneer de situatie gevaarlijk is en hoe je andere hulpdiensten moet informeren.”

Seniorleden kunnen jaarlijks meedoen aan een multidisciplinaire oefening waarbij ook politie, brandweer en ambulance betrokken zijn. “In oktober hebben we een oefening gedaan bij Gouda met een dijkdoorbraak met een paar honderd hulpverleners.”
Oefenen is niet de enige taak van de reddingsbrigade. De leden houden de wacht bij evenementen, bij de sinterklaasoptocht langs de Gouwe, bij de roeiwedstrijd Goudse Mijl, de triatlon op de Willem-Alexander Baan en tal van andere evenementen in de regio. Elk jaar gaat ook een aantal leden naar Texel of Ouddorp om assistentie te verlenen bij de strandwacht. En ook bij rampen kunnen ze worden ingezet, dat gebeurde bijvoorbeeld bij de overstromingen in Zuid-Limburg een paar jaar geleden.

Bij de familie Boomers hoort de reddingsbrigade er helemaal bij. Robert, zijn vrouw Angela en hun kinderen van 15 en 17 jaar geven allemaal les. De oudste zoon doet ook mee met wedstrijden. “Een paar weken geleden heeft hij meegedaan aan een internationale wedstrijd met 700 deelnemers. Teams van reddingbrigades speelden tegen elkaar.” 

Dat de Waddinxveense Reddingsbrigade een halve eeuw bestaat, wordt elke maand gevierd door iets speciaals te doen. “Wat precies, blijft nog een verrassing”, aldus Boomers. De start van het jubileumjaar is wel bekend. Dat wordt een extra feestelijke nieuwjaarsduik op 6 januari. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis houdt tussen 15.00 en 16.00 uur een speech.