Gerda Heijboer (links), Elly Both en Coby de Water zijn trouwe gasten van het Waddinner. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Gerda Heijboer (links), Elly Both en Coby de Water zijn trouwe gasten van het Waddinner. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Aan tafel met dorpsgenoten

Algemeen 460 keer gelezen

Waddinxveen - Al bijna tien jaar zorgen vrijwilligers om de twee maanden voor een Waddinner in de Morgenster. Alleenstaanden en mensen die krap bij kas zitten kunnen aanschuiven voor een ‘etentje’. Hart van Holland mocht vrijdagavond 24 november ook komen proeven. 

In de kerk stonden tafels die een rij vormden, mooi gedekt en met kannen water en schaaltjes stokbrood met kruidenboter voor het lenigen van de ergste trek. Het waren vooral oudere dames die aanschoven, maar ook een handvol mannen en enkele jongere mensen. Annie Faas en haar dochter Elisha zijn er wel vaker. Door pech met de gezondheid, een echtscheiding en het terugbetalen van toeslagen moeten de twee zien rond te komen van 60 euro per maand. Een gratis maaltijd is dan wel welkom. “En het is nog gezellig ook.”

Na een bordje tomaten-, kippen- of groentesoep werd de hoofdmaaltijd geserveerd, ditmaal Aziatisch. De vrijwilligers hadden thuis de mie, bami, nasi, saté en zoetzure groenten al klaargemaakt. Ook aan een toetje was gedacht: vla met slagroom versierd met hagelslag. Tenslotte nog koffie of thee met chocolade-pepernoten toe.
Martijn Burger, initiatiefnemer van het Waddiner, weet nog dat het tien jaar geleden in de Bethelkerk is begonnen. “Daar was plek voor 80 of 90 mensen, alleenstaanden en asielzoekers. “Maar het was te massaal. Hier komen ongeveer 55 mensen, dat is een mooie club. Handig is ook dat de keuken hier groter is.” Dat laatste is met een kookploeg van 13 of 14 mensen geen overbodige luxe.

Bep van der Kade werd twee jaar geleden weduwe. De eerste keer nam een nicht haar mee naar de Morgenster. “Dat was voor herhaling vatbaar.” Samen met anderen eten beviel haar goed. Wat in de pannen overblijft, doen de vrijwilligers in bakjes. Er zijn genoeg liefhebbers die het graag een andere dag opeten.