Klaas Wilting (links) signeert zijn boeken met verhalen over vroeger. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Klaas Wilting (links) signeert zijn boeken met verhalen over vroeger. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Oud-politieman Klaas Wilting weet publiek te boeien

Algemeen 336 keer gelezen

Waddinxveen- Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting kwam woensdagavond 15 november naar Cultuurhuys De Kroon. Hij kent de omgeving, maar het duurde ruim een half uur langer om er te komen dan hij had gedacht, mede door reparatie van de hefbrug. 

Beheerder van De Kroon Hans Vermey vond de belangstelling tegenvallen met 44 betalende bezoekers. Wilting zelf vond het wel prettig om een wat kleiner gezelschap toe te spreken. “Dit is een prachtlocatie. Het is net een huiskamer.”

Samen met zijn vrouw Gerda reist Klaas Wilting, die inmiddels 80 is, het hele land door om over zijn werk bij de Amsterdamse politie te vertellen. Hij was immers jarenlang hét gezicht van de politie. Wilting legt uit: “Een woordvoerder wordt bij alle grote zaken erbij gehaald, terwijl collega’s vaak jaren met één zaak bezig zijn.” 

Hij vertelt over de rellen van de krakersbeweging tijdens de kroning van Beatrix, over de Heinekenontvoering. “Heineken kreeg levenslang en het verhaal van zijn chauffeur Ab Doderer is nog triester.” Hij noemt Bruinsma, Klepper, Mieremet en anderen. “Criminaliteit loont niet. Ze zijn allemaal dood. Op één na, Holleeder, en die heeft levenslang.” Hij ging in op de Bijlmerramp en zijn respect voor het identificatieteam, Yab Yum kwam aan bod en nog veel meer. Tot slot stond Wilting stil bij de dood van zijn vriend Peter R. de Vries, wat diepe indruk maakte. Hij toonde het interview dat hij voor SBS 6 maakte.
Over een aantal dingen heeft Wilting een uitgesproken mening. Hij is geen voorstander van gedogen. “Iets is strafbaar of niet.” Als hij zijn leven over mocht doen, zou hij zo weer bij de politie gaan. “Ondanks alle risico’s van het vak.” Wilting en zijn gezin zijn bedreigd geweest. “Het is verschrikkelijk als je beveiligd moet worden. Het maakt je vrijheid kapot.”

Om een uur of tien is het zijn echtgenote die opmerkt: “We slaan even een stuk over en dan ga je verder met de IRT-affaire.” Uiteindelijk breit Wilting met moeite om 23.00 uur een eind aan zijn verhaal.