Wethouder Kerssies onthulde het bord met uitleg over de straatlantaarn op zonne-energie. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Wethouder Kerssies onthulde het bord met uitleg over de straatlantaarn op zonne-energie. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Bloemendaalseweg verlicht met zonne-energie

Algemeen 350 keer gelezen

Waddinxveen - Langs de Bloemendaalseweg staan de eerste straatlantaarns in dit dorp die branden op duurzame energie. Woensdagmiddag 15 november onthulde wethouder Albert Kerssies het bijbehorende bord.

Een zonnedak boven elke lantaarnpaal is voldoende om de verlichting ‘s avonds te laten branden. De 39 lantaarnpalen staan er nu een week. “De eerste storm hebben ze al overleefd”, zegt opzichter Johan Sloos met een grijns. “Ze staan er nog keurig bij.” Zelf verwacht de opzichter van het project ook niet dat ze snel kapot zullen waaien, maar sommige bewoners denken daar anders over. Zij hadden liever een andere lamp, een duurder type in hun straat gehad waarbij het zonnepaneel als het ware is geïntegreerd. Deze lantaarns komen wel langs de Zwarteweg en de Middelburgseweg te staan. De gemeente wil de komende twee jaar ervaring op doen met de twee verschillende types. Volgens wethouder Kerssies is bij loting bepaald welke straat welk type kreeg. Bang om in de winter zonder verlichting te zitten, hoeven gebruikers van de Bloemendaalseweg niet te zijn. De panelen zijn op het zuiden gericht en laden ook op bij daglicht. De accu’s hebben genoeg reserve om nog 5 á 6 dagen te branden zonder op te laden.