Velen leven mee met Marokkaanse gemeenschap, zoals burgemeester Nieuwenhuis naast Abdel Aziz (wit shirt).
Velen leven mee met Marokkaanse gemeenschap, zoals burgemeester Nieuwenhuis naast Abdel Aziz (wit shirt).

‘Het medeleven vanuit Waddinxveen is hartverwarmend’

Algemeen 1.164 keer gelezen

Waddinxveen - Nog altijd worden veel mensen vermist na de verwoestende aardbeving op zaterdag 8 september in Marokko. Het officiële dodental zou de drieduizend al zijn gepasseerd op woensdag 13 september. 

In Waddinxveen is ook een Marokkaanse gemeenschap. Op de website van moskee Al Hijra worden ‘broeders en zusters’ al direct na de aardbeving opgeroepen om te helpen met geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Volgens vice-voorzitter en secretaris van de moskee, Abdel Aziz, bestaat de Marokkaanse gemeenschap in Waddinxveen uit zo’n 2000 tot 2500 mensen. “Niet met iedereen hebben wij contact, ik denk dat ongeveer de helft naar de moskee komt.” Zijn eigen familie komt niet uit het gebied waar de aardbeving heeft huis gehouden, maar hij kent wel een paar mensen die familieleden hebben verloren zoals een vriend die een tante en twee neefjes moet missen. Volgens Aziz is het hartverwarmend hoezeer er in Waddinxveen wordt meegeleefd met de Marokkaanse bevolking. “De burgemeester en een paar wethouders zijn hier al geweest om hun medeleven te betuigen en de buren hebben van zich laten horen. En de kerken leven mee en gaan geld inzamelen. Fantastisch allemaal.”
Volgens Aziz heeft het inzamelen van goederen weinig zin. “Uit ervaring weten we inmiddels dat het ook nog niet zo makkelijk is om goederen in te zamelen en op de juiste plek te krijgen. We houden het daarom liever bij geld inzamelen en zorgen dat dit bij betrouwbare organisaties komt zoals de Halve Rode Maan in Marokko, te vergelijken met het Rode Kruis in Nederland.” Aziz voelt zich meer Nederlander dan Marokkaan, maar hij is pas nog wel in het gebied geweest waar de aardbeving verwoestende sporen heeft achtergelaten. “Afgelopen zomervakantie stonden die huizen allemaal nog overeind. Het is echt heel raar om de beelden van nu te zien. En er worden ook nog zoveel mensen vermist. Het is helaas niet de eerste keer dat Marokko met een aardbeving heeft te maken. Vooral bij ouderen haalt dit dan ook herinneringen naar boven.” Op rekeningnummer NL73 RABO 0386802246 (ovv donatie aardbeving Marokko) kan geld worden overgemaakt.