Links Stefan Vogels en rechts Kuno Mooren die allebei een prijs ontvingen uit handen van cultuurwethouder Brigitte Leferink.
Links Stefan Vogels en rechts Kuno Mooren die allebei een prijs ontvingen uit handen van cultuurwethouder Brigitte Leferink.

Kuno Mooren wint Cultuurprijs

Algemeen 538 keer gelezen

Waddinxveen- De uitreiking van de Cultuurprijs 2023 vormde vrijdag 8 september de aftrap van WadCultureel. In een bomvolle zaal in Cultuurhuys De Kroon nam DJ Kuno Mooren de prijs in ontvangst.

Door Annette van den Berg 

In het verleden heeft wethouder Brigitte Leferink nog wel eens gedacht dat het beter zou zijn om de Cultuurprijs om het jaar uit te reiken. “Zoveel talent zou er immers toch niet zijn in Waddinxveen? Maar het tegendeel is inmiddels bewezen. Talent is er in veel verschillende vormen.” 

Het was geen gemakkelijke opgave voor de jury om een winnaar te kiezen. Genomineerd waren beeldend kunstenaar Aleid Abels, die al 30 jaar lesgeeft bij Kreater en later bij Vonk, tientallen exposities organiseerde en ook actief is bij het Historisch Genootschap Waddinxveen; acteur en performer Luuk van Gils die zelfs zijn meest duistere kanten bloot durfde te geven en singer-songwriter Carlijn Hoogeveen die een moeilijke jeugd te boven kwam dankzij kunst en muziek en nu haar ervaringen gebruikt om anderen te helpen.

Kinderkunstuniversiteit
De aanmoedigingsprijs ging naar Stefan Vogels. De illustrator woont nog maar een jaar in Waddinxveen dat hij met overtuiging ‘een stad’ noemt. Hij is meteen actief geworden bij de Waddinxveense Kunstkring (WKK). Hij nam het initiatief voor Waddinxveen Schetst! en werkt mee aan plannen om jongeren te betrekken bij WKK met een kunstuiteen Kunstflix en een Kinderkunstuniversiteit.

Spiekbriefje
Winnaar Kuno Mooren, bekend als DJ van Livin’Jukebox en fotograaf zei na het in ontvangst nemen van de Cultuurprijs 2023: “Ik weet niet wat ik zeggen moet.” Later bleek hij een spiekbrief bij zich te hebben van twee bladzijden vol steekwoorden om maar niemand te vergeten met bedanken. Bovendien probeerde hij de volle zaal in De Kroon alvast warm te maken voor een live uitzending bij RTW met verzoeknummers en het ‘Oktoberfest’ in Triangel. Dat Mooren inzet en toewijding als organisator heeft, toonde hij nog diezelfde dag toen hij de band Blues Trick wist te strikken nadat een jazztrio op het laatste moment afzegde.

Met de Cultuurprijs is een bedrag van 750 euro gemoeid, de aanmoedingsprijs behelst 150 euro. 

Foto-impressie
Een foto-impressie van WadCultureel 2023 is te zien in de papieren versie.