Het moment van de machtsoverdracht: Ruben Boekhout hangt Mathijs Verbaas de ambtsketen op.
Het moment van de machtsoverdracht: Ruben Boekhout hangt Mathijs Verbaas de ambtsketen op.

Kinderburgemeester Mathijs is er klaar voor

Algemeen 473 keer gelezen

Waddinxveen - Met de symbolische overdracht van de ambtsketen heeft Mathijs Verbaas de plaats ingenomen van Ruben Boekhout als kinderburgemeester van Waddinxveen. Verbaas is de vierde kinderburgemeester.

Door Erik van Leeuwen

Liva van Steensel, Linn Boogaard en dus Ruben Boekhout gingen de 11-jarige Verbaas voor. De nieuwe kinderburgemeester is lid van de scouting en houdt van buiten voetballen. Hij zei bij zijn aantreden afgelopen woensdag dat hij wil proberen om kinderen in Waddinxveen meer buiten te laten spelen. “Buiten spelen is gewoon leuk.”

Verbaas weet zich als kinderburgemeester gesteund door een kindercomité. Dit comité bestaat uit zes leden van verschillende scholen. Daan van Maanen, Seth Schorel, Jidde van der Kruyt, Gaby Grimma, Julia Simons en Guido Brandenburg gaan ideeën bedenken. De toevoeging van het comité is een volgende stap naar een volledige kindergemeenteraad. “We zijn met een kinderburgemeester begonnen omdat wij ervan overtuigd zijn dat het goed is om kinderen te betrekken bij wat er hun omgeving gebeurt”, zei burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis bij de installatie. “Politiek in Den Haag is heel interessant, maar toch een beetje ver weg. In dorpen gaat het over spelen, straten, vluchtelingen. Heel veel dingen zie je hier om je heen gebeuren. Het is belangrijk dat kinderen aangehaakt willen zijn.”
De afscheidnemende Ruben Boekhout had genoten van zijn tijd die was omgevlogen. “Ik heb zoveel gedaan. Ik vond het echt fantastisch. Ik heb in de jury gezeten van het stoepkrijttekenen, ben naar Den Haag geweest voor het maken van een kinderakkoord over wonen en verkeer en ik heb Sinterklaas mogen ontvangen.” Dat kinderburgemeester Mathijs, zoals hij door Nieuwenhuis vanaf nu genoemd moet worden, een goed ambassadeur zal worden van Waddinxveen werd al meteen duidelijk. Op de vraag van PCW-raadslid Sylvia van der Krol welke plekjes hij de kinderburgemeester van Gouda zou laten zien bij een bezoek, antwoordde hij: ‘heel Waddinxveen’.