Afbeelding

WadCultureel van start

Algemeen 386 keer gelezen

Waddinxveen dompelt zich dit weekend weer onder in WadCultureel. Het festival waarbij alles draait om kunst en cultuur, wordt voor de elfde keer gehouden. Vandaag vrijdag 8 september vindt de aftrap plaats met de uitreiking van de Cultuur- en Aanmoedingsprijs door Brigitte Leferink, wethouder van cultuur. Vanaf 16.00 uur is iedereen welkom in Cultuurhuys De Kroon waar bekend wordt gemaakt wie van de vijf genomineerden met een prijs naar huis gaat: Aleid Abels, Luuk van Gills, Carlijn Hoogeveen, Kuno Mooren of Stefan Vogels? Vanavond wordt er muzikaal gestart met een optreden van The Hague String Trio in de Brugkerk. Werk van Haydn en Beethoven zullen onder andere te horen zijn. Morgen, zaterdag 9 september, is Montmartre, Waddinxveen Bakt, Waddinxveen Schetst en heel veel optredens en op zondagmiddag wordt WadCultureel afgesloten met Jazze aan de Nesse, met in de hoofdrol de Gouwe Bigband uit Gouda. Voor het uitgebreide programma inclusief tijden en locaties, kijk op wadcultureel.nl

Voorzitter van Stichting WadCultureel Hugo van Berkesteijn doet in het voorwoord van een speciaal WadCultureel magazine de voorspelling dat deze editie de warmste gaat worden. “De vijfde was de natste”, kan hij zich nog herinneren. Maar dit jaar verwacht de voorzitter extra veel bezoekers vanwege het mooie weer dat is voorspeld en omdat WadCultureel, volgens hem, niet meer weg is te denken uit de jaarlijkse evenementenreeks in Waddinxveen.  ”Het doel van de stichting is nog steeds een platform te bieden aan cultureel Waddinxveen. Dat wordt breed vertaald. Op de kunst- en cultuurmarkt zijn ook serviceclubs te vinden en zal voor het derde jaar op rij WadSportief aanschuiven.” Hij refereert daarnaast aan vier podia waar muziek en dans wordt beoefend. Ruim 20 verschillende acts zullen voorbijkomen, waarbij Waddinxveens geluid van Harmonieorkest Concordia, wordt afgewisseld met artiesten die hun basis elders hebben liggen. Voor de kinderen is er het poppentheater Meneertje Rood Geel Blauw (vooraf reserveren), geïnspireerd op het leven en werk van Piet Mondriaan. Ouderen zullen zich wellicht aangetrokken voelen door de muziek van het Don Hans Swing Quartet of H.B. Stoll, met roots in de jazz- en bleusmuziek. Voor iedereen is er Boer Bert en optredens van Studio Da Danza en Bianca Danst. Zaterdag is het ook Open Monumentendag met drie kerken die hun deuren zullen openen, wordt door Waddinxveense bakfanaten weer gestreden om de titel beste taartenbakker en is er Montmartre met schilders op het plein en voor kinderen de mogelijkheid een kunstwerk te maken bij Dierendal, een activiteit van de Waddinxveense Kunst Kring. Ruimte voor een hapje en een drankje is er op de nieuwe horecalocatie aan het water, tegenover Dierendal.

Opening culturele belevingsroute
Nieuw op WadCultureel is de culturele belevingsroute door Waddinxveen: Parel aan de Gouwe. Dit wordt zaterdag 9 september geopend door wethouder Brigitte Leferink. Samen met Fietsmaatjes, Sportplatform Waddinxveen en maatschappelijk cultuurplatform KunstKade vindt de officiële aftrap plaats om 11.00 uur in het Burgemeester Warnaarplantsoen bij de WadSportiefmarkt. De belevingsroute Parel aan de Gouwe is 1 van de 7 culturele belevingsroutes door Midden-Holland. De fietsroute is geschikt voor alle leeftijden. Bij de kraam van Fietsmaatjes op de Markstraat kunnen geïnteresseerden op de duo-fiets stappen. Een fietsmaatje fietst dan een stukje van de nieuwe culturele belevingsroute mee.