Sloop van voormalig gemeentehuis. (fotoarchief Hart van Holland)
Sloop van voormalig gemeentehuis. (fotoarchief Hart van Holland)

Omwonenden vrezen ‘wanstaltig imposant pand’ op Raadhuisplein

Algemeen 1.164 keer gelezen

Waddinxveen - Meerdere omwonenden kunnen zich niet vinden in de plannen die er zijn voor de bouw van een appartementencomplex op het Raadhuisplein. Ze vinden het gebouw te massaal. ‘Het is een wanstaltig imposant pand dat niet past in de omgeving.’

Door Erik van Leeuwen

Omwonenden trokken tijdens de commissie Ruimte fel van leer tegen de plannen. Op de plek van het voormalige gemeentehuis wil Woonpartners Midden Holland 37 sociale huurwoningen bouwen.

De omwonenden zeggen niet tegen de bouw te zijn, maar vinden het gebouw te kolossaal. Ze beroepen zich ook op beloftes die voormalig wethouder Kirsten Schippers zou hebben gedaan dat het gebouw maximaal drie woonlagen zou krijgen. De gemeenteraad neemt deze week een besluit over een gewijzigd bestemmingsplan voor een bouwhoogte van maximaal 17 meter. Het oude raadhuis was veertien meter hoog. In werkelijkheid wordt het nieuwe appartementencomplex 16,2 meter.

Kritiek
De kritiek van omwonenden spitst zich toe op meerdere vlakken. Zij vrezen voor hun woongenoot, maar zijn ook bezorgd over de ontsluiting van de buurt. Daarnaast zeggen ze er moeite mee te hebben dat alleen in hun buurt in het Sleutelkwartier sociale woningen komen. “Waarom niet verdelen”, vroeg een inspreker zich af.

Wethouder Femke Vleij ontkende dat er maar op één plek sociale huurwoningen komen in het Sleutelkwartier. “Dat gebeurt ook op twee andere plekken, waaronder de Passage.” Ook de kritiek op het participatieproces legde zij naast zich neer. “We hebben een uitgebreid participatieproces gevoerd. Op basis van die informatie hebben we een groot aantal aanpassingen gedaan. Participatie betekent echter niet dat alles ingewilligd wordt. De raad heeft eerder ook al kaders meegegeven.”

Volgens Vleij wordt de kwaliteit van het plan aangetast met nog meer grote aanpassingen. “Bovendien zal de financiële haalbaarheid dan in gevaar komen. We zijn hartstikke blij dat we 37 sociale huurwoningen kunnen bouwen, zeker in tijden van woningnood komen deze woningen als geroepen.” PvdA/GroenLinks riep het college op om nog een keer om tafel te gaan zitten met de omwonenden. “Als we daarmee kunnen voorkomen dat er procedures worden gestart bij de Raad van State kunnen we tijdwinst boeken”, stelde Martin Kraaijestein. “Wellicht dat beide partijen water bij de wijn kunnen doen.” De wethouder zag echter weinig heil in een extra gesprek.